Fiatal gazdák: mi kell a generációváltáshoz a mezőgazdaságban?

2019. november 12. kedd - 15:12 / PP/MTI
  •    

Elengedhetetlen a megfelelő uniós költségvetés, most úgy tűnik, ehhez elég pénz lehet a következő költségvetési időszakban.

Megfelelő költségvetésnek kell rendelkezésre állnia a Közös agrárpolitikában (Kap) a 2021-2027-es időszakra ahhoz, hogy a mezőgazdaságban biztosítani lehessen a generációváltáshoz nyújtott érdemi támogatás finanszírozási feltételeit – mutat rá az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciójának októberben elfogadott jelentése.

Kép: SXC

Kép: SXC

A jelentés előadója Kállay Piroska, a bizottság magyarországi képviselője volt, Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke pedig szakértőként vett részt a munkában. A jelentésben hangsúlyozzák, hogy a generációváltás átfogó témakör, amely számos egyéb témát és szektort érint. A Kap intézkedései mellett a nemzeti szabályozásra is kulcsszerep hárul a generációváltás előmozdításában.

Összhang a Kap-pal

Az EGSZB szerint a mezőgazdaságban megvalósítandó generációváltás támogatása érdekében jobban össze kell kapcsolni és hangolni egymással a Kap különböző intézkedéseit, hogy segíteni lehessen a fiatal mezőgazdasági termelőknek vállalkozásuk kiépítésének minden szakaszában.

Az EGSZB azt javasolja, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára a Kap első pillére keretében nyújtott kiegészítő támogatás folyósításának időtartamát növeljék ötről hét évre, illetve a második pillér környezetvédelmi kifizetéseihez nyújtsanak legalább 25 százalékos kiegészítést.

Mindezek mellett úgy vélik, hogy a tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelők oktatására és képzésére, illetve a nekik nyújtott tanácsadásra szánt összegeket, továbbá a tagállamoknak ösztönözniük kellene a generációváltást azzal, hogy minimálisra csökkentik a gazdaságok nemzedékek közti átadásához kapcsolódó költségeket és adókat.

Az EGSZB ajánlásai összhangban állnak az AGRYA által készített “Nemzeti minimum az agrár-nemzedékváltásért” című javaslatcsomagban leírtakkal és jó alapot adhatnak a következő időszak tervezési folyamataihoz mind a Kap 2021-2027, mind az Agrárminisztérium által koordinált Generációváltás szakpolitikai program esetében.

Váratlanul, és nem csak időskorban halhat meg egy ügyvezető
A cégöröklés időben elrendezésére nem csak a ’89 után vállalkozóvá vált és napjainkban nyugdíjas korba érkező generáció tagjainak kell gondolnia. Bárkivel bármikor megtörténhet, hogy kimegy az ajtón, s soha többé nem jön vissza. Ha hetekig-hónapokig nem hozzáférhető a céges bankszámla, mert nincs még egy személy aláírásra jogosult, bukhat a cég is. Ezzel családi vagyonok, egzisztenciák is semmivé válhatnak. A váratlanra is felkészülés szükségességére figyelmeztettek az előadók a Piac & Profit –BKIK „Cégöröklés – Időben készüljünk rá! című közös rendezésű konferenciáján. Összefoglaló cikkünk >>>>

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek