Ezúttal nem drágul a tankolás

2013. július 28. vasárnap - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A heti átlagos változások elemzése szerint a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára nem mozdult, a gázolaj ára 0,4%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban szintén változatlan volt. Július 22-én nem jelentettek be újabb áremelést. A piaci árak változatlansága miatt várhatóan a benzin ára 427, a gázolaj ára 428 forint/liter szinten marad július 24-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 22.- július 27-i héten heti átlagban nem változott. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,7%-kal csökkent, a héten minden nap valamivel lejjebb került az ár. A forint árfolyama a dollárral szemben heti átlagban változatlan volt.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) hordónkénti ára a július 19-i 110,4 dollárról július 26–ára, péntekre 108,6 dollárra csökkent. Ezt a csökkenést csak a gázolaj árváltozása követte. A benzin európai jegyzési árai közeledtek egynáshoz, a gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,1%-os, míg a gázolajnál 0,7%-os csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – sem a benzinnél, sem a gázolajnál nem indokolnak változtatást. A fenti változások alapján a benzin kiskereskedelmi átlagára 427  forint körül, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428 forint körül változhat.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak, a benzin ára gyakorlatilag azonos a tavalyi árral, a gázolajé 2,5%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 5%-kal több benzint és 8%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Hogy alakulnak az árak?
Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti. A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.