Építsen karriert a hobbijából!

2016. január 15. péntek - 18:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A hobbijából szeretne megélni? Szeretné kézbe venni saját karrierjének alakulását? Mielőtt belevágna a saját üzlet kialakításába és feladja a napi munkáját, győződjön meg róla, hogy álmai reális bevételt is tudnak termelni, ha saját főnöke lesz. Gyermekkori vágyainkat álomszerű megélni, évekig szövögetett terveinket jó látni, ahogy valósággá válnak. De ahhoz, hogy ez a lufi nehogy kipukkadjon, fogadjunk meg néhány jó tanácsot.

ne legyen csak álomn a profit

Kép: Freedigitalphotos/digitalart

Általában az egyik fő oka annak, hogy az emberek elhagyják a vállalati világot a vágy, hogy „a saját maga főnöke” legyen. A saját magunk főnöke elmélet azonban egyes szakértők szerint nagyon túlértékelt. Nem mindenki alkalmas arra, hogy azt a nagy nyomást elbírja, ami a vállát terheli, ha nincs felette senki más. Hogy a nap 24 órájában, a 7 minden napján, 52 héten keresztül a maga ura legyen, és akkor is a munka járjon a fejében, ha bezárja az iroda ajtaját maga mögött.

Van ugyanis hat dolog a vállalkozói létben, amit senki sem mond el.

A fő mozgatórugó a saját üzlet indításához lehet a pénz, az életminőség javulásának vágya, a hírnév iránit vágy vagy az, hogy szeretnénk kiteljesedni a szakmánkban. Ezek mind jó okok arra, hogy váltsunk karrierünkben, de ne számítsunk rá, hogy egyik napról a másikra elérhető.

Alapvetően jó ötlet olyan területen vállalkozni, ami iránt elkötelezetten érdeklődünk, és ahol őszintén mondhatnánk azt, hogy „nekem a munkám a hobbim”. De a lelkesedés önmagában kevés. Lehet, hogy rendkívül jó hobbink van, de ha az emberek nem fizetnek érte, vállalkozásként kudarc. Végezzünk alapos piacfelmérést, mielőtt kilépünk a vállalkozók világába!

Arra is fel kell készülnünk, hogy bármennyire is jók vagyunk a hobbinkban, amikor ezt vállalkozássá fordítjuk, elölről – vagyis alulról kell kezdenünk újra mindent. Az sem mindegy, hogy ha azt várjuk, hogy az emberek fizessenek nekünk a hobbinkért, akkor új sztenderdeknek kell megfelelnünk. És nem biztos, hogy a korábbi karrierünkben szerezett tudásunkból sokat tudunk majd használni az új életünkben. Tehát nehéz lesz. Épp annyira, mint amikor a legelső munkahelyünkön kezdtünk. És épp ugyanazok a dolgok tudnak segíteni is: legyünk nyitottak a szakmában tapasztaltak tanácsaira, a gyakornoki lehetőségekre!

Jó egyedül, de nem veszélytelen
A vállalkozás csapatban sem kéjhömpöly, de egyedül nagyon kemény dió is lehet. Ugyanakkor vannak olyan előnyei, amelyeket semmilyen más esetben nem élvezhetünk. Ezek közül mutatunk be ezek közül néhányat – a kockázatokkal együtt.

Gond lehet az is, hogy a hobbi az a klassz dolog, amit a szabadidőnkben csinálunk, ami eltereli a figyelmünket a munkáról. Akkor kezdjük el és akkor hagyjuk abba, amikor jólesik. De mi történik akkor, ha a hobbink a valódi munkánkká válik? Vajon élvezni fogjuk, hogy a munka többé-kevésbé a hobbink? Mérlegeljük alaposan.

Mondjuk tortadíszítés a kedvelt szabadidős elfoglaltságunk. Szeretünk süteményeket alkotni, és szinte minden baráti születésnapra előrukkolunk valami csodás finomsággal, ami szuperül díszítve virít az asztalon. Mondjuk talán egyszer egy héten. Minden alkalommal, mindenki imádja a műveinket és minden alkalommal biztat, hogy „meg kell csinálni a saját bizniszt”. Ez nagyon jó érzés; miért ne lehetne ebből pénzt csinálni? Nos, persze hogy lehet, de előtte gondoljuk át: ha mindennap több tucat süteményt kell majd sütnünk, valójában élvezni fogjuk? Mennyit kell készítenünk ahhoz, hogy nyereséges üzletet hozzunk létre? Van elegendő tőkénk? Hosszútávon élveznénk a munkát? Megmaradna a hobbi nyújtotta élvezet? Tudunk fejlődni benne? Ha igen a válasz, vágjunk bele!

Ha úgy döntünk, a hobbink lesz a főtevékenységünk, legyünk felkészülve egy érzelmi hullámvasútra. Mint minden munka, ez sem lesz mentes magasságoktól és a mélypontoktól. Hiszen a szenvedélyünket választottuk a munkánknak. Bár vér, verejték és könnyek felépíteni álmaink üzletét, minden pozitív visszajelzés a világ tetejére repít, de minden kritika is ugyanolyan pusztító tud lenni. Csak legyünk felkészülve a hullámvasútra, és élvezzük az utazást.

Bárkiben rejtőzhet egy vállalkozó
Sok, és egyre több magyar lenne a saját maga főnöke, mégis viszonylag alacsony hazánkban a vállalkozási hajlandóság, mivel a többség nincs tisztában azzal, milyen készségek kellenek ahhoz hogy sikeres legyen az üzleti életben. Mutatunk hét jelet, ami arra utal, hogy Önnek van esélye!