Elfogadták a bortörvényt

2012. július 11. szerda - 11:03 / piac-profit.hu
  •    

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény alapján 2013. augusztus 1-jétől az ültetvénytelepítési és -kivágási jogok átkerülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegyközségekhez. Jelentősen nő a helyi hegybíró szerepe. Felgyorsulhat az ágazaton belüli adminisztráció, mert a szükséges döntéseket helyben hozhatják meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jelenleginél részletesebb szabályozást készített a nem művelt ültetvények helyzetének rendezésére. A módosítással a műveletlen ültetvényeken újra lehet gazdálkodni. Az elhagyott ültetvényeknél a szabályozás csak a legvégső esetben engedélyezi a kivágást, így elkerülhető, hogy szőlőterületeink tovább csökkenjenek.

A jogszabály szerint, ha a gazdálkodó az ültetvényét két éven keresztül nem műveli, és nem reagál a felszólításokra, akkor a hegybíró meghirdeti művelésre az ültetvényt.

A bortörvény módosításával a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik. A magyar szeszesital előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük. A jelentős bormennyiséget tartalmazó borseprő centrifugálásával vagy szűrésével nyert borból megfelelő minőségben borpárlat készíthető.

A bortörvény átlátható, keretjellegű szabályozás lesz, ennek következtében a gazdálkodók könnyebben teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségeiket. Az egyszerűsítés konkrét elemei a tárca rendeleteiben jelennek meg a nyáron.

Olcsóbb lesz a borvizsgálat
Jelentősen csökkentette a Vidékfejlesztési Minisztérium a bor forgalomba hozatali engedélyek kiváltásának és a kapcsolódó analitikai vizsgálatok díját. Az augusztus elsejétől életbe lépő intézkedéssel a tárca a kisebb pincészeteket hozza helyzetbe, így megvalósulhat az arányos teherviselés: mindenki annyit fizet, amennyi bort szeretne forgalmazni. A forgalmazni kívánt tétel első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell majd fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig további 26.100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat – amennyiben azt nem helyi borbíráló bizottság végzi, hanem a NÉBIH – 3000 forintba kerül, a soron kívüli eljárás pótdíja 25000 forint lesz. Korábban, a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy 2000 palackos és a 200 ezer palackos tételért is.