Együtt könnyebb, és persze olcsóbb vásárolni

2017. február 17. péntek - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Beszerzői közösséget alakítottak február elején a tokaji borászok. Az összefogás által helyzeti előnybe kerülhetnek a helyi borászati vállalkozások, a közös beszerzéssel jelentős megtakarítást érhetnek el. A kezdeményezés borvidéki szinten itthon még új, ám más területeken már láttunk jó példákat. Mutatunk néhány külföldi gyakorlatot is.

A Tokaji Borvidék Beszerzői Közösséget a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa indította útjára. A nonprofit kft. tulajdonosa a hegyközségi tanács, így a borvidék összes szőlőtermesztője és borkészítője számára elérhető közösségi beszerzési rendszer. A cél az, hogy a mindennapi munkához szükséges eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel vehessék meg a közösség tagjai, a megrendelt áru mennyiségétől függetlenül.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának számítása szerint a programnak köszönhetően mintegy fél milliárd forintnyi megtakarítás érhető el. A gazdák februárban már például így adhatják le a borospalack megrendeléseket, de az év folyamán bővül a kör, így a növényvédő szereket is kedvezőbb áron vehetik majd a közösségi beszerzés segítségével. Említhetnénk még a dugókat, kapszulákat, vagy a csomagolóanyagokat is, és a lista folyamatosan bővül. A Magyarországon egyedülállónak számító összefogáshoz infrastrukturális hátteret ad majd a Bodrogkisfaludra tervezett, kormányzati támogatással létrehozandó Tokaji Borvidék Beszerzői Közösségi Logisztikai Központ – mondta lapunknak Kalocsai László, a hegyközségi tanács alelnöke.

Hogy tárgyaljon egy kis cég a beszállítókkal?
Ha egyéni vagy mikrovállalkozóként túl kicsinek érezzük magunkat ahhoz, hogy nagyobb beszállítókkal érdemi tárgyalásokat folytassunk, érdemes megfogadni szakértőnk 3 javaslatát. Ennek két hatása lesz. Egyrészt nagyobb az esélye, hogy eredményes tárgyalást bonyolítsunk le, másrészt magabiztosabban megyünk a megbeszélésre.

Bár a hazai borászati ágazatban valóban egyedülálló a kezdeményezés, a vállalkozók már több területen élvezhetik a közösségi beszerzésen alapuló kedvezményes árakat. A közösségek lényege, hogy csoportos beszerzésekkel a csatlakozó tagok számára kedvezőbb pozíciókat harcolhatnak ki, mint amire a kkv-k önállóan képesek lennének.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 2011-ben hozta létre a VOSZ-BESZ Zrt.-t, ami ma már Hungary Business Zrt. néven működik. A cél, hogy a csatlakozó vállalkozásoknak támogató szolgáltatásokat nyújtson, kedvezményes áron érhessenek el számos, a napi működéshez is szükséges terméket és szolgáltatást. Az évek alatt több vállalat is csatlakozott a kezdeményezéshez, erről mi is írtunk. A VOSZ célja,  hogy ezzel is segítse a kkv szektor megerősödését, fejlődését, a beszerzéssel elért költségmegtakarítással leküzdhessék a versenyhátrányukat.

bevásárlókocsi százforintossal

Kép: Fotolia

Sikeres közös beszerzési programot indított évekkel ezelőtt a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) is. Erről is írtunk korábban, már akkor több száz milliós megtakarítást realiztáltak a cégek a beszerzési gyakorlatnak köszönhetően. A szervezet a közös beszerzéshez csatlakozóknak a csoportkedvezményeket díjmentesen kínálja, ez főleg közös áru- és energiabeszerzést jelent. Emellett ingyenes energetikai és jogi tanácsadást is kínálnak a tagoknak. A 2016-os eredmények igen beszédesek, míg 2013-ban 200 millió volt a kimutatott megtakarítás, 3 évvel később ez az összeg több, mint duplája lett. Az MLSZKSZ tájékoztatója szerint eddig összesen 530 millió forint feletti megtakarítást értek el a közös beszerzésekkel, ez azt jelenti, hogy évi 23.000 m3 gáz, vagy évi 75.000 kWh áram fogyasztás esetén már megtérült az éves 150.000 forintos tagdíj. Az energia mellett tervezik a távközlési szolgáltatásokkal, raktártechnológiai eszközökkel, illetve irodaszerek beszerzésével is bővíteni a kedvezményes termékek körét. Az energiaköltségek csökkentését tűzte ki célul a a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) is, ahol a szabadpiaci kereskedők pályáztatásával biztosítják a jobb árakat a tagoknak.

A vállalkozások közösségi beszerzésére külföldön is akad számos jó példa. A Németországban működő Breko Einkaufsgemeinschaft például a résztvevőknek egy kereskedelmi platformot nyújt, egyesíti a keresletet a helyi és regionális fuvarozók közt, és kedvező feltételeket nyújt az alapanyagok vásárlására is tagjainak. De itt is kedvezőbben használhatják a mobilhálózatokat, egyes társaságok szolgáltatásait a cégek.

Az önkormányzatok se maradnak le, 2011 januárjában alakult a EKV Einkaufsgesellschaft- (Beszerzői közösség városoknak), azaz a Kommunaler Verwaltungen eG (helyi közigazgatási beszerzési közösség). EKV összeköti a helyi termékek iránti keresletet és a szolgáltatásokat, úgy, hogy a legkedvezőbb feltételeket nyújthassa a jelenlegi tagoknak, azaz 54 önkormányzatnak. A szövetkezet eddig 150 vállalattal kötött keretmegállapodást. Az EKV országos szinten is igen aktív, a városi, önkormányzati szervezeteknek a kedvező árak mellett jó gyakorlatokat is kínál. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megmutatják azt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehetőségekhez mérten hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni. Az eszközbeszerzéseken kívül az adatbázisok felhasználásra, de akár a humán erőforrás fejlesztésére is kiterjedhet.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek