Egymást fenyegetik és perelik a nagyágyúk

2017. október 22. vasárnap - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

A kaliforniai székhelyű Qualcomm, a világ vezető chipgyártója beperelte egyik fő ügyfelét, az Apple-t, és azzal fenyegette meg, hogy eltiltatja az iPhone kínai gyártását és forgalmazását.

A Qualcomm egy pekingi, a szellemi tulajdon ügyeivel foglalkozó pekingi bírósághoz beadott keresetében azzal érvel, hogy az Apple általuk kifejlesztett technológiákat használ anélkül, hogy azokért fizetne. Ezek – többek között – a „Force Touch” nevű érintőképernyős technológia, valamint az erőforrás-gazdálkodás a mobilokban, érvel a Qualcomm, mondván, hogy az Apple térítés nélkül használja ezeket a technológiákat, és növeli velük hasznát.

apple iroda, utca

Kép:Pixabay

Az Apple azzal válaszolt, hogy a beszállítójukkal sok éve folytatott tárgyalásokon soha nem merült fel az érintett szabadalmak kérdése, és bizonyosak abban, hogy a keresetet, „akárcsak a Qualcomm korábbi bírósági próbálkozásait” el fogják utasítani.

Szakértők szerint szinte nincs még precedens arra, hogy kínai bíróság amerikai cég kérésére állást foglalt volna. Ez annál is kevésbé valószínű, mert Kínában nem kívánnák, hogy leálljon az iPhone gyártása, forgalmazása, lévén abban sok kínai beszállító is érdekelt. Mivel az Apple sem engedheti meg magának, hogy leálljon leginkább nyereséges termékének gyártása (az iPhone-ok kétharmada Kínában készül), várhatón végül fizetni fog és kiegyeznek.

Az Apple egyébként korábban szintén tisztességtelen üzleti magatartással vádolta meg a Qualcommot, és az indokolatlanul magas licencdíjakra hivatkozva felfüggesztette fizetéseit – amivel nagy nehézségekbe sodorta a kaliforniai céget. Annak az elmúlt két évben összesen majd 2 milliárd dollár kártérítést kellett fizetnie a versenyjog megsértése miatt Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon. (bloomberg)

Fiatal vezetőktől remél eredményeket a Samsung
A Samsung továbbra is kitűnő eredményeket ér el – ügyvezető igazgatója mégis bejelentette lemondását, azzal, hogy nem lehet a múlt eredményeire támaszkodni, és a cégnek új, fiatal vezetésre van szüksége.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor