Egy szmájliból is tudhatjuk, ha a főnök elégedett

2017. november 10. péntek - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

Svájc harmadik legnagyobb bankjánál nem értékelik már évente az alkalmazottak munkáját. A korábbi, merev rendszer helyett vezető és beosztottak gyakori, rugalmas kapcsolata a cél, hogy felkészülhessenek az új kihívásokra.

A Zürcher Kantonalbank egy éve hagyott fel azzal, hogy az esztendő leteltével írásban értékeljék az intézmény ötezer munkatársának teljesítményét – amint azt a legtöbb nagyvállalat teszi. Tapasztalataik szerint ez nem felel meg a jövendő kihívásoknak, nem az a legfontosabb, hány részvényt adott el az illető, hanem az, hogyan fejlődik.

Jó a csapat? Az segít! Kép:Hewitt

Jó a csapat? Az segít!
Kép:Hewitt

A sematikus értékelések egyébként is torz képet adtak: sok főnök nem kívánta írásban is elmarasztalni alárendeltjeit, ezért a legtöbben egyforma, jó értékelést kaptak. Így akinek negatív lett az értékelése, annak már attól kellett tartania, hogy hamarosan elbocsátják – akik pedig az átlagosnál sokkal jobban teljesítettek, az “egyenlősdi” miatt panaszkodtak.

Az új rendszerben  mindenki azt a feladatot kapja, hogy maga dolgozza ki tervét, hogyan kívánja emelni munkájának színvonalát a következő

Milliárdok munkahelyteremtésre
Több mint 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 262 vállalkozás a „Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” program keretében. A támogatás mintegy 2100 új munkahely létesítéséhez, valamint 4400 munkahely megőrzéséhez elegendő.

évben. Ehhez segítséget kaphat akár a bank mentoraitól, akár a HR-részleg munkatársaitól. A terv végrehajtását évente háromszor értékelik főnök és beosztottja – az előbbinek azonban az is feladata, hogy állandóan figyelemmel kísérje beosztottjainak munkáját és gyakori visszajelzésekkel, akár egy “smiley” küldésével is jelezze elégedettségét – vagy éppen fordítva.

A bankház illetékes vezetői szerint a következő években az automatizálás és a digitalizálás olyan mértékben átalakítja majd ennek a szektornak a munkáját is, hogy csak az önállóan, kezdeményezően, új megoldásokat keresve dolgozók tudnak majd helytállni – miközben kevesebb emberre is lesz majd szükség. (NZZ)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek