Drága mulatság lehet a trükközés – nem éri meg

2016. október 17. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem ötezer adózó szerepel a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók országos listáján, ebből 149 munkáltató baranyai. A mulasztók az adó- és mulasztási bírságon túl egyéb szankciókra is számíthatnak – hívta fel a figyelmet a NAV.

egy teljes generációt fogunk elveszíteni

Kép: EU-OSHA

Nem éri meg be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatni, hiszen a NAV a szabálytalanságról tájékoztatja a munkaügyi hatóságot és az egészségbiztosítót is. A feketefoglalkoztatók listájáról nehéz lekerülni, mert csak két év után törli a hivatal a rajta szereplő adózókat, ha nem követnek el újabb szabálytalanságot.

A be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása miatt megállapított adót és járulékot a hivatal a mindenkori minimálbér kétszerese után és legalább három hónapra határozza meg, továbbá dolgozónként egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszab. Emellett a NAV üzletlezárásról vagy üzletlezárást helyettesítő bírságról is dönthet.

A több milliós szankciók mellett üzletpolitikai hátrányt is jelent a listára kerülés, hiszen ezek a vállalkozások kockázatos adózóknak minősülnek. Ez a besorolás egyebek mellett azzal jár, hogy az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfakiutalás határideje mindig 75 nap, az ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlék naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, az adó- és a mulasztási bírság – amelynek kiszabása nem mellőzhető – minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál.

Senkinek sem jó az ügyeskedés
A munkavállalók bejelentés nélküli foglalkoztatása jelenleg Magyarország egyik legnagyobb problémája, a jelenség össztársadalmi szinten is kárt okoz, hiszen hosszú távon a munkáltató, a munkavállaló, az állam és a társadalom is nagy veszteségeket szenved el.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek