Digitális detox – kapcsoljunk ki, hogy igazán bekapcsolhassunk!

2015. augusztus 15. szombat - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Dübörög a nyár, aki teheti, menekül a munka elől. Ilyenkor még a legkeményebb munkamániások is kapnak némi esélyt a kikapcsolódásra. Ennek persze ellentmond, hogy a britek 49, az amerikaiak 64 százaléka a vakációja alatt is naponta megnézi munkahelyi emailjeit - derült ki brit a Sunshine.co.uk 2013-as életstílus felméréséből. Szintén ebből a felmérésből tudható, hogy egy átlagos brit 5 (!) digitális eszközt visz magával a külföldi nyaralására, 86 százalékuk pedig még a foglalás előtt ellenőrzi a wi-fi elérhetőséget a szállodában. Talán nem meglepő, hogy a legveszélyeztetettebbek a PR, marketing, értékesítési, média és jogi osztályok dolgozói. A teljes kikapcsolás ezek szerint már a múlté?

Kép: Freestock

Sokan várják megváltásként éves szabadságukat, amikor viszont végre ott vannak a helyszínen, kevésbé képesek az élményeket átélni, mások társaságát élvezni. A Telegraph egy korábbi cikke szerint a britek több mint fele mulasztott már el fontos pillanatot, mert közben sms-ezett, a közösségi média oldalán nézegette a bejegyzéseket. A fokozott internet használat maradandó változásokat okozott már a szokásainkban, az agyunkban, sőt újabb kutatások szerint még a járásunkban is. Nicholas Carr a “Hogyan változtatja meg az agyunkat az internet” című könyvében ír arról, hogy a folyamatos online életmód közvetlenül összefüggésbe hozható a figyelmi időnk rövidülésével, a gyengébb koncentrációval, a felszínesebb gondolkodással, a csökkent kreativitással és a magasabb stressz szinttel, számos olyan tünettel, amelyek akadályozzák a munkahelyi sikerességet, illetve az egyéni boldogságot.  A stressz az egyik legkomolyabb munkahelyi gond, muszáj tehát minden munkáltatónak foglalkoznia vele.

Ha magunktól nem tudjuk eldönteni, hogy internetfüggőségünk milyen szintű a Dr. Kimberly Young által szerkesztett Internet Függőségi Teszt segíthet.

 A jelenlét hiánya és visszanyerése

A fenti tüneteket úgy is megfogalmazhatjuk, mint az életünkben való jelenlét hiányát. Nem véletlen, hogy az utóbbi években a Mindfulness, a magyarra Tudatos jelenlétnek keresztelt meditációs és életvezetési technika a legnépszerűbb önsegítő módszertan, amelynek hasznosságát – a pozitív hétköznapi tapasztalat mellett – egyre több kutatási eredmény is alátámasztja. A rendszeres meditáció növeli készségünket a jelen helyzetbe való bekapcsolódáshoz, csökkenti a stresszt, ezen felül pedig képes maradandó pozitív változást is előidézni az agyi struktúrákban.

Beteggé tehet a modern munkahely
A munkahelyi stressz gyakori jelenség napjainkban, és az is bizonyított, hogy a tartós stressz számos betegség okozója. A munkahelyi káros stressz elleni fellépés azonban mégsem kézenfekvő sem a munkáltató, sem a munkavállaló részére, ezért is fontos kiemelten kezelni ezt a kérdést.

Digitális detox

Rengetegen szeretnének időszakosan teljesen kikapcsolni, és az igény kielégítésére több cég is elindult érdekes új szolgáltatásaival.

• 2013-ban a londoni Selfridges nagyáruház elindította a Csend szobát (Silence Room), ahol cipő és telefon nélkül tudunk elvonulni az Oxford Street zajától egy kényelmes helyiségbe. Maga az ötlet egyébként a bolt alapítójától Harry Gordon Selfridgetől származik 1909-ből (!

•             Amsterdam közepén a Kit Kat szponzorálásával ‘No Wi-Fi’ padokat létesítettek, amelyek 5 méteres körzetükben blokkolják a wifi jeleket. Jelszó: ”Take a break”.

•             Az Eva Restaurant Los Angelesben 5 százalék engedményt ad azoknak, akik a recepción hagyják mobil eszközeiket.

Egy másik néhány éve indult kezdeményezés a digitális sabbath. Ennek keretén belül, a folyamatos online kapcsolattól megfáradt vállalkozó szelleműek a szombatot töltik digitális készülékeik, okostelefonjuk, laptopjuk és más kütyüik nélkül. Mindezt mindenféle vallásos felhang és motiváció nélkül, kizárólag a rohanó világból való kikapcsolás céljával.

Egy fokkal még komolyabb elköteleződést kívánó próbálkozás a digitális detox vakáció, ahol a vendégektől elkérik a mobil eszközeiket a beszállásnál, és gyakran még life-coach segítségét is igénybe vehetik, hogy segítsen kitalálni, miként tölthetik el kreatívan és tartalmasan szabadidejüket kedvenc eszközeik nélkül.

Egyesek számára minden bizonnyal még ennél is drasztikusabb az a verzió, amit a digitális bennszülöttek a mongóliai Three Camel Lodge táborban tapasztalnak a Góbi Sivatag közepén. Ettől a helytől a legközelebbi televízió készülék vagy wi-fi elérési pont is 300 mérföldnyire van.

A lelkünkre mennek a problémás ügyfelek
A problémás ügyfelekkel történő munkavégzés okozza a legtöbb stresszt a magyar munkahelyeken – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által végzett uniós kutatásból. A dobogóra emellett az időhiány került és az, hogy nincs befolyásunk a saját munkánkra .

Jogosan merül fel most bennünk a kérdés: vajon ki tudunk kapcsolni a digitális világból legalább 2 percre? A Do nothing for 2 minutes oldalán egyszerűen tesztelhetjük. Nézzük a képet, hallgassuk a zenét és kapcsoljunk ki minden mást erre a két percre! Ha sikerül, akkor még képesek vagyunk az alapszintű kikapcsolásra. Mindez persze még nem jelenti, hogy rögtön élvezni fogjuk a digitális detox vakációt, noha mindannyiunknak nagy szüksége lenne rá időről időre, de kezdetnek azért ez is jó.

7 tipp a saját digitális exithez

Hogyan biztosítsuk magunknak teljesebb kikapcsolódást és újratöltődést a vakáció alatt? Íme néhány megfontolni való tanács:

1. Határozzuk el magunkat! Magától nem fog menni. Beivódott digitális rutinjaink és szükségleteink nem tűnnek el maguktól a szünidő 1-2 hetére, hacsak nem helyettesítjük őket más tevékenységekkel erre az időre. Ezzel kell egy komoly elhatározás

2. A hosszabb nyaralás előtti utolsó 2-3 napban intézzük el legfontosabb ügyeinket! Készítsünk hard copy-t vagy tegyük elérhetővé az email fiókunkat, mappáinkat a csapatunk számára, ha ez lehetséges.

3. Értesítsünk mindenkit, akit érint arról, hogy mi most kikapcsolunk, nem leszünk elérhetőek. Ez még a személyes márkánkat is építheti mások szemében: “Jé, ez a kolléga még abban is profi, hogy miként tud kikapcsolni, ez is hozzájárulhat a sikerességéhez.”

4. Mint minden addikciónál, kérjük a velünk együtt nyaralók támogatását, hogy sikerüljön elhatározásunk. Segít, ha társaink nem kapkodják elő percenként előttünk a kütyüjeiket.

5. Készüljünk fel programokkal, fizikai vagy más jellegű aktív, társas tevékenységekkel a digitális tevékenységek hiánya hagyta űr pótlására. Ez lehet sport, olvasás, társas játék, beszélgetés, alkotás, séta és ezer másféle jelenleg háttérbe szorított dolog.

6. Vigyünk magunkkal tollat és jegyzetfüzetet, mert az agyunk nem fog megállni, kreatív ötletek sora törhet elő belőlünk a detox ideje alatt. Jó, ha van nálunk valami, amire leírhatjuk őket, hogy később fel tudjuk használni azt, amit érdemes.

7. A digitális detox után meséljük el kollégáinknak, barátainknak az élményt, ezzel inspirálva őket, és tervezzük meg a következő ilyen alkalmat!

Horváth Gábor

Krauthammer

www.krauthammer.hu

Kutya az irodában: a cukiság hatékonnyá tesz
Miért jó, ha kutya van az irodában? Mert cuki. De van más előnye is! A legmenőbb amerikai munkahelyeknek tartott giga cégek, köztük a Google vagy az Amazon már régóta kifejezetten ösztönzik, hogy a munkavállalók bevigyék az irodába házi kedvenceiket. Persze nem egyszerűen „jófejségből”. Az állatok jelenléte kutatások szerint csökkenti a stresszt és növeli a kreativitást.