Cigány kkv-k a romák foglalkoztatásáért

2011. február 28. hétfő - 15:19 / MTI
  •    

A szakmunkásképzés, valamint a cigány kis- és középvállalkozások működésének a támogatása áll a középpontjában annak a stratégiai szövetségnek, amelyet a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviselete (KISOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), valamint a Lungo Drom írt alá - mondta Farkas Flórián, a Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke az aláírás alkalmával hétfőn Budapesten.

A roma munkavállalók a képzés után már szakmunkásként léphetnek ki a munkaerőpiacra. A cigány kis- és középvállalkozások megerősítése pedig azért fontos, mivel ők foglalkoztathatják a körükben élő cigány embereket, ismerve azok problémáit is – közölte Farkas Flórián.

Az OKISZ 30 szakmában képez – felnőttképzés keretében – szakembereket – mondta Vadász György ügyvezető társelnök. A céljuk az, hogy visszahozzák a legális munkaerőpiacra azt a 600 ezer embert, aki jelenleg feketén tevékenykedik. Ebbe a programba vonják be a cigány munkavállalókat is.

A piac nem jön helybe, és a munkahelyeket is az arra alkalmas vállalkozóknak kell létrehozniuk – tette hozzá a Antalffy Gábor KISOSZ elnök. A szakmai szervezetek rendelkeznek megyei irodákkal, így ott jogi, könyvelési, pénzügyi és egyéb tanáccsal látják el a hozzájuk forduló vállalkozókat. Vadász György a szociális szövetkezés fontosságára hívta fel még a vállalkozni akaró romák figyelmét. Ehhez csak hét tagra van szükség, nincs tőkekövetelmény, és az önkormányzatok megrendeléseire is dolgozhatnak. Előnye még, hogy könnyen működtethető.

 A stratégiai szövetséget reális munkaerő piaci lehetőségnek nevezte Köpeczi-Bócz Tamás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Hozzá tette még, hogy a kormány is az oktatást és a foglalkoztatást jelölte meg a roma felzárkóztatási stratégia legfontosabb elemeinek.