Célkeresztben a piacok

2014. október 17. péntek - 19:29 / piacesprofit.hu
  •    

Fokozottan vizsgálja a piacokon az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomon követhetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság fél szemét az importőrökön is rajta tartja.

Kép: MTI, Fotó: Balázs Attila

Október elején Lehel Csarnok ellenőrzése során a NÉBIH szakemberei a legtöbb kiskereskedő és őstermelő áruját rendben találták, ám 10 tétel esetében a hatóság mintegy 200 kg hazai és importból származó gyümölcs helyszíni megsemmisítését rendelte el. A megsemmisítés oka egy tételnél jelöletlenség és a nyomon követhetőség hiánya volt, a többi tétel esetében minőségi kifogások miatt kellett kiwit, citromot és ananászt a pultokról eltávolítani.

Egy tétel esetében a minőség átválogatással javítható volt. Az ellenőrzés kiterjedt az őstermelők termékeinek eredetére és minőségére is. Az őstermelők közül a hatóság egy ceglédberceli árus termékeit találta kiemelkedően jó minőségűnek, aki igazoltan saját gazdaságában termelte a gyümölcsöket.

Szigorúan ellenőrzött szamóca

A fővárosi piacok ellenőrzése mellett a NÉBIH országszerte figyelemmel kíséri a zöldség-gyümölcs importőrök tevékenységét is, hiszen a közelmúltban – elsősorban az uniós embargóra adott orosz válaszlépések miatt – látványosan megnövekedett a szomszédos országok felől Magyarországra irányuló, sokszor ismeretlen eredetű dömpingáruk forgalma. A hatóság ellenőrei 10 tonna jelöletlen paprikát, paradicsomot és szamócát találtak abban a lengyel teherautóban, ami október 15-én akadt fenn egy mélységi ellenőrzésen Parassapusztánál.

A paprika és paradicsom hiányosan kitöltött nemzetközi szállítólevelén szereplő érkezési cím hamisnak bizonyult, a szamócáról pedig az importőr semmiféle dokumentációt nem tudott bemutatni. A hatóság Nógrád megyei zöldség-gyümölcs ellenőre a szállítmányt további intézkedésig zárolta. Az árura megsemmisítés vár, az szállítmány tulajdonosára pedig bírság, ami az áru értéke alapján akár több milliós nagyságrendű is lehet.

A higiénia még mindig gond az üzletekben
Kevesebb a bizonytalan forrásból származó élelmiszer, de még mindig gondok vannak a higiéniával és még mindig sok helyen a lejárt szavatosságú élelmiszert is kirakják a pultokra.