Apró gond van az új közbeszerzési törvénnyel

2015. november 11. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Bár 2015. november 1-én hatályba lépett az új közbeszerzési törvény, és az alkalmazásához szükséges legfontosabb végrehajtási rendeletek is kihirdetésre kerültek, egyenlőre mégsem indítható olyan uniós értékhatár alatti eljárás, amelyhez hirdetmény közzététele, vagy összefoglaló tájékoztatás megjelentetése lenne szükséges.

egy kis gikszer a közbeszerzési törvényben

Kép: Pixabay

Ennek oka, hogy a mivel a végrehajtási rendeletek a törvény hatályba lépése napjaiban jelentek meg, és a Közbeszerzési Hatóságnak nem volt ideje felkészülni az alkalmazásra, ezért az általa működtetett Elektronikus Hirdetménykezelő Rendszerben még nem kerültek leprogramozásra a rendeletben közzétett hirdetményminták. Továbbá a Hatóság honlapján nem került még kialakításra az a felület, ahol a közbeszerzési törvény szerinti „összefoglaló tájékoztató” közzététele lehetséges lenne, így most ezek az eljárások sem indíthatók – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A Közbeszerzési Hatóság a honlapján közlemény útján fogja tájékoztatni a gazdasági szerelőket a fentiekkel kapcsolatos változásokról. Az átmeneti akadályok nem érintik a 18 M Ft alatti árubeszerzésekre és szolgáltatás-megrendelésekre, valamint a 100 M Ft alatti építési beruházásokra alkalmazható – hirdetmény nélküli eljárásokat, azok már jelenleg is indíthatóak az új szabályok szerint. Ugyanez igaz a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra is, mivel jogszabály szerinti tájékoztatást a Közbeszerzési Hatóságnak e-mailen kell megküldeni (a [email protected] címre).

Uniós eljárásrendben pedig a rendelet átmeneti rendelkezése teszi lehetővé a hirdetmények közzétételét, ugyanis ennek 43. § (4) bekezdése kimondja, hogy az uniós hirdetményminta rendelet kihirdetéséig, illetve mindaddig, amíg a Hatóság nem biztosítja az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) megjelenő hirdetmények elektronikus úton történő fogadását, addig az adott hirdetményhez a 842/2011/EU rendelet szerinti megfelelő hirdetménymintát kell alkalmazni, amely jelenleg is elérhető a hirdetménykezelő rendszerben.

A Közbeszerzési Hatóság szintén a honlapján tesz közzé tájékoztatást, ha az új uniós hirdetményminta rendelet szerinti hirdetmények feladhatóak lesznek. Ezt követően a 842/2011/EU rendelet szerinti hirdetményminták a 2015. november 1-jét követően indult közbeszerzési eljárásokban már nem lesznek alkalmazhatók.

Nem lehet megúszni a közbeszerzéseket
November elsejétől élnek az új közbeszerzési szabályok, amelyeket a vállalkozásoknak is alkalmazniuk kell, ha uniós pályázati források segítségével vásárolnak gépeket, eszközöket. A közbeszerzések sikeres lebonyolítása viszont komoly felkészülést igényel – vélekedik a MAPI Fejlesztési Iroda Zrt.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek