A Wi-Fi ökölszabálya

2017. november 02. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Minden rendszer csak annyira erős, mint amennyire a leggyengébb pontja. De mik a wi-fi hálózatok buktatói? Szakértőnk lépésről lépésre vezet végig minket a tudatos növekedés legfontosabb pontjain a vezeték nélküli hálózatos infrastruktúrában.

A vezeték nélküli hálózati elérés bevezetése több lépésből álló folyamat, amelynek mindegyik állomása különös odafigyelést kíván. Az igények felmérésétől kezdve a tervezésen át a megfelelő tesztelésig, átadás-átvételig több olyan buktató van, amelyek csak precíz – akár többszörös – ellenőrzéssel és tervezéssel oldhatók meg.

Az ideális hálózat két fő jellemzővel bír: az egyik a biztonság, a másik a hatékonyság. Mindkét feltételnek úgy kell teljesülnie, hogy egyik sem megy a másik rovására. Érdemben nem használható az olyan Wi-Fi hálózat, amely túlbiztosítottsága már a munkát teszi szinte lehetetlenné, és ugyanezt a használhatatlanságot okozza az is, ha a hatékonyság érdekében a biztonság csökken vagy szűnik meg.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hatékony (ha úgy tetszik: gyors és stabil) hálózat elérésére több módszer együttes alkalmazása a megoldás. A felhasználók generálta forgalom egyenletes elosztása a rendszeren belül, az előzetes felmért maximális terheltség és az ehhez méretezett hálózati struktúra (például access pointok sűrűsége) vagy éppen a hálózati driverek frissessége mind lényegesek a minőségi hálózati eléréshez.

Fejlesztünk vagy visszafejlesztünk?
Vezeték nélküli hálózatok kiépítése és fejlesztése könnyen szőnyeg alá söpört feladatként végzi. Ha nem fordítunk rá kiemelt figyelmet, itt követjük el az első nagy hibát! Szakértőnk cikksorozatának második részében rámutat, hogyan kerülhetjük el.

Biztonsági szempontból sem egyszerűbb a képlet. A legalapvetőbb – ám sokszor így is kihagyott – lépések (forgalom titkosítása, hozzáférés kizárólag SSO vagy név/jelszó birtokában, hálózati eszközökön adminisztrátori jelszó kötelező megváltoztatása, masszív tűzfalak és a nagyon szűkre vett vendég hálózatok beállítása) mellett érdemes átgondolni a WPS tiltását vagy éppen a VPN, illetve SDN alkalmazásának mikéntjét (nem feltétlenül mindenre kiterjedő jelleggel) külső elérések esetén. A tűzfalak frissen tartása, a felesleges DHCP-k kiiktatása és a jelerősség megfelelő szintűre való csökkentése sok kíváncsiskodó tekintetet távol tarthat a céges hálózatoktól. Ahogyan igaz, hogy a forgalom szempontjából a legszűkebb keresztmetszet fogja meghatározni az elérthető legnagyobb sebességet, úgy a biztonság esetén ökölszabály: a rendszer annyira erős, mint amennyire a leggyengébb pontja az.

Az ilyen gyenge pontok felkutatására kiváló módszer a célzott stressz teszt lefuttatása. Célszerű olyan eszközt és tesztmódszert alkalmazni, amit különálló, valós fizikai eszközökkel végeznek, és ipari standard alapú pontozást használnak. Az ilyen eszközzel lefuttatott tesztek a valós felhasználással megegyező képet képes kirajzolni a hálózat viselkedéséről, figyelembe véve a felhasználók fizikai elhelyezkedését. Különösen fontos szerepet tölt be, ha az adott területen audio- és videokommunikációt is folytatni fognak, így a hívások minősége mérhető és előre jelezhető a következő mérőszámokkal: MOS, ROS, JITTER, PING, etc.

Több cég is nyújt ingyenes, vagy legalábbis korlátozott tudással ingyenesen kipróbálható eszközöket a Wi-Fi hálózatok auditálására. Ne felejtsük el azonban, hogy ezek a hardveres vagy szoftveres eszközök csak a hozzáértők számára szolgálnak igazán használható információkkal, egy pár perces futás után megjelent nagy, zöld „Minden rendben” felirat legalábbis kétségeket ébreszthet a szemfüles cégvezetőkben. Mindig kérje szakértő tanácsát Wi-Fi hálózatának kiépítésekor vagy jelentős módosításakor, a kiadások többszörösen megtérülhetnek.

Tóth Bence

projektmenedzser

[email protected]

Wi-Fi volt, van, de lesz is?
Megéri vajon a Wi-Fi-s technológiákba invesztálni, érdemes terveznünk vele? A válasz határozott igen! Szakértőnk most induló cikksorozatával segíteni szeretnénk a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a sikerük ne a Wi-Fi-n múljon

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek