A vagyonvédelemben is bevezetik a rezsióradíjat

2014. július 11. péntek - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az építőipar után a vagyonvédelmi szolgáltatóknál is kötelező lesz a minimális rezsióradíj meghatározása, ennek az eljárási szabályait hozta nyilvánosságra a kormány a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendeletében.

Minimumáruk lesz  – kép: Pixabay

Az éves minimális rezsióradíjat minden év április elsejéig kell meghatározni, így elkerülve, hogy valaki áron alul vállaljon el egy munkát. Az ár alatt vállalt munkákat sokszor csak  „feketén” tudták elvégeztetni, vagy utólag próbálták meg  „feltornázni” az árakat. A díjra a javaslatot február elsejéig a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara, valamint a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság   – közösen – készíti el. A javaslat elkészítésekor figyelembe kell venni a KSH éves inflációs ajánlását.

A javaslatnak tartalmaznia kell az egy munkaórára számított értéket, amelynek része az alapbér, a műszak pótlék, a távolléti díj, a foglalkoztatói járulék, továbbá mindezek adminisztrációs költségei. A kalkulációnál nem vehető figyelembe a feladat ellátásához szükséges eszközök, felszerelések, ruházat költsége; a működési engedélyhez kapcsolódó díj, valamint a felelősségbiztosítással járó költség.

Amennyiben a miniszter egyetért a javaslatban foglaltakkal, az adott évi minimális rezsióradíjról szóló rendelet előkészítésekor figyelembe veszi azt. Ha nem ért egyet a javaslatban foglaltakkal, akkor az észrevételeivel ellátott javaslatot átdolgozásra visszaküldi a két szakmai szervezetnek. Amennyiben nem lesz konszenzus a díjról, a miniszter joga annak meghatározása.

Az idén a kamara és az ágazati bizottság augusztus elejéig teheti meg javaslatát a 2014-es díjra. A belügyminiszter április 10-én hirdette ki az idei építőipari minimális rezsióradíjat, amely nettó 2422 forint. A minimális rezsióradíj egyik következménye az, hogy közbeszerzéseken kötelező ezekkel kalkulálni.

Irreálisan alacsony ár
A kormány döntése értelmében –irreálisan alacsony árnak” minősül az az ár, ami (a munkáltatók és munkavállalók képviselőiből álló) –ágazati párbeszéd bizottság” által kialakított rezsióradíjat nem éri el. A jövőben automatikusan semmisnek minősül az a szerződés, amely a bizottság által az adott évre meghatározott rezsióradíjat nem éri el.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor