A  téli gumin kívül még erre is érdemes gondolni

2018. szeptember 27. csütörtök - 18:17 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Lassan ideje a téligumi-szettet felszereltetni az autókra, azonban ne csak a gumicserére ügyeljünk, amikor a télre felkészítjük a gépkocsinkat. A Gumiwebshop szakembereinek tanácsai segítségével nem ér minket kellemetlen meglepetésként a téli időjárás.

Azért ne rohanj a szikrázó napsütésben a gumishoz felszereltetni a téli szetted, de azért nem árt felkészülni a zord időre. Az idokep.hu 30 napos előrejelzését böngészve október közepéig biztosan maradhat a nyári garnitúra, de mire észbe kapsz, már le is esik az első hó, így nem árt, ha te és az autód is felkészül az átállásra. A Gumiwebshop szakembereinek tanácsát érdemes megfogadni, melyek a következők.

Ezekre figyelj, amikor téli gumit vásárolsz

A gumiabroncsok piaca hatalmas, ahol nagyon könnyű elveszni, ráadásul a szezonban ránk zúduló hirdetéseknek köszönhetően még nehezebb a dolgunk. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy újat vagy használtat, olcsót vagy drágát, egy egész szettet vagy csak egy tengelyre valót vegyünk.

Csakis 3 évesnél fiatalabb abroncsot vásárolj!

Előfordul, hogy egy gumikereskedőnek beragad a készlet, így 3-4 évbe is beletelik, mire elad egy garnitúrát. Ezekkel vigyázz, ugyanis ezeknek a gumiknak rosszabb a tapadása, mint a gyártósorról éppen legurult társaiké. Amennyiben meg szeretnéd tudni, hogy mikor gyártották a kiszemelt terméket, ellenőrizd az oldalfalon megtalálható DOT szám segítségével. Az ott található, például 1418-as szám szerint 2018. 14. hetében készült.

gumi

Ne a legolcsóbbat válaszd!

Az olcsó téli autógumik nagyságrendekkel rosszabbul teljesítenek az utakon, mint ismertebb társaik. Ezzel nem azt mondjuk, hogy költs 200 ezer forintot egy prémium garnitúrára, de egy erős középosztályt érdemes választani, amely jól szerepel a teszteken, valamint ár/érték arányban megfelel.

Komplett garnitúrát szereltess fel!

Azt felejtsd el, hogy csak a hajtott kerekekre szereltetsz fel új téli gumikat, főleg úgy, hogy a futó tengelyeken nyári szett van. A biztonságos vezetéshez csak akkor tud hozzájárulni az abroncs, amikor egy komplett szett, tehát 4 db egyforma szerkezet és mintázat működik együtt.

Az autósok többsége kötelezővé tenné a téligumit
A gépjármű vezetők 75%-a kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát. A nyári gumiabroncs használókat a közlekedési hatóságok szakemberei ugyan tájékoztatják péntekig a csere időszerűségéről, azonban büntetést nem szabhatnak ki rájuk, miközben az kérdőívre válaszolók negyede akár ilyen jellegű szankciókat is támogatna.

Mikor cseréltesd le a nyári gumit?

Az évek során valószínűleg többször hallottad már, hogy akkor érdemes téli garnitúrára váltani, amikor az átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá megy. Ez nem csak egy marketingfogás, nem a gumiszervizeknek érdeke! Valóban így van. Ez alatt a hőmérséklet alatt a nyári gumi szerkezete megváltozik, és nem biztosít megfelelő tapadást. Amennyiben nem szeretsz számolgatni, vagy nem követed az időjárás-jelentéseket, akkor figyeld, mikor sűrűsödnek a hajnali mínuszok, a talaj menti fagyok és a reggeli köd. Ebben az időszakban már érdemes feliratkozni a gumicserére.

Fontosabb teendők az autó téli felkészítéséhez

A téli gumi a legfontosabb, de van 3 fontos dolog, amit mindenképp meg kell vizsgálnod a hideg idő beállta előtt a biztonságos vezetés érdekében.

Akkumulátor

A hideg időben előfordul, hogy nehezebben indul az autó, ami sok esetben az akkunak köszönhető. Amennyiben egy régebbi, legalább 3 éves darabról beszélünk, akkor érdemes megmérni a teljesítményét, ugyanis extrém hidegben 50 százalékos teljesítménycsökkenést is tapasztalhatsz.

Hűtőfolyadék

A hűtőrendszer épségének megóvása érdekében mindenképp töltsd fel fagyállóval. Hazánkban a legalacsonyabb hőmérséklet –20 Celsius-fok körül van, de nyugodtan számolj rá 5–10 Celsius-fokot. Fontos, hogy 2-3 évente cseréld le a hűtőfolyadékot.

Ablakmosó folyadék

Nem jó érzés, amikor a latyakos úton a szélvédőd csupa sár lesz, amelyet a befagyott fúvókáknak köszönhetően nem tudsz megtisztítani. Ezért már a fagyok beállta előtt töltsd fel a rendszert téli ablakmosó folyadékkal.

A felsoroltak mellett természetesen ellenőrizd ablaktörlő lapátjaid épségét, a zárakat, az olajszintet, a fékeket és legalább 2 hetente az abroncsban uralkodó nyomást is.

Egyéb hasznos eszközök a téli vezetéshez

Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően sosem tudhatod, mikor tréfál meg az autód, és robbansz le, mondjuk az autópálya közepén. Nézzünk 1-2 hasznos eszközt, amellyel felkészülhetsz a téli váratlan helyzetekre.

Élelmiszer és meleg ruha

Egy lerobbant autóhoz előfordulhat, hogy órák múlva érkezik meg a segítség. Amennyiben fűteni sem tudsz és egy elhagyatott helyen vagy, egy meleg pulóver és pár szendvics életet menthet.

Powerbank

Lehet, hogy az autóstöltőt valami oknál fogva nem tudod használni, de egy feltöltött powerbank hosszú ideig biztosít áramot telefonodnak, így nem lesz akadálya, hogy felhívd az autómentőket vagy ismerőseidet.

Zseblámpa

A hideg és a sötét a legrosszabb kombináció, főleg, ha még az akku is lemerült, vagy kerékcserére van szükség. Ebben az esetben a legolcsóbb zseblámpa is aranyat ér.

Bikakábel

Ahogy fentebb is írtuk, télen előfordul, hogy az akkumulátorok kevesebb teljesítményt adnak le vagy egyáltalán semmit. Ebben az esetben jó, ha van nálad egy bikakábel, melynek segítségével újra életre kelthetitek a járművedet.

Plusz üzemanyag

Megeshet, hogy a nagy sietségben nem néztél az üzemanyagjelzőre, és teljesen kiürült a tank. Igaz, nyáron is, de télen még inkább előnyös, ha tartasz legalább 5 liter üzemanyagot a csomagtartóban, amellyel elgurulhatsz a következő benzinkútig.

A felsoroltak mellett kötelező téli tartozékok még a jégkaparó, jégoldó és a hótálca, ha nem akarod, hogy sáros legyen az autód belseje, de a jó öreg vontatókötelet se hagyd otthon.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.