Vissza a jövőből – az önműködő autók határai

2019. augusztus 04. vasárnap - 17:19 / piacesprofit.hu
  •    

Egy régi DeLorean sportkocsit alakítanak olyan robotautóvá, amely szükséges esetén sodródással is ki tud kerülni veszélyes helyzeteket, akadályokat.

A Stanford Egyetem kutatói az önműködő autók haladásának fizikai határait kívánják megállapítani. Az eddig alkalmazott biztonsági berendezések mellett, amelyek vészhelyzetben többek között stabilan tartják a kocsit, lefékezik a motort, stb., olyanokra is szükség van, amelyek ezeken túlmennek.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

A versenysportból tudjuk, hogy a ralikon a vezetők kocsijuk minden lehetőségét kihasználják, hogy kikerüljenek egy váratlan akadályt, hogy szűk kanyarokban is nagy sebességgel jussanak át. Ilyenkor nem a stabilitás fenntartása az elsőrendű, hanem a helyzet megoldása. Ezért olyan algoritmuson dolgoznak, amely vészhelyzetben az önjáró autóval elkerülhetővé teszi a balesetet. Például úgy, hogy a kocsi éles szögben megfordul, vagy sodródásra kapcsol.

A kísérletekre ideálisnak bizonyul a DeLorean DMC 12-es típusú, 1981-ben gyártott sportkocsija, amely hajdan a „Vissza a jövőbe” c. filmben mutatott be nagy trükköket. (Forrás: Der Spiegel)

Egymást tapossák a légi taxik, bár még csak a földön
A borúlátók szerint még évtizedekbe telhet, mire légi taxik gyorsítják a forgalmat. A derűlátók viszont úgy vélik, hogy Németországban például legkésőbb 2025-től megkezdhetik üzemüket, miután egyre több típust fejlesztenek ki.