Testünkkel védhetjük az adatainkat

2016. május 19. csütörtök - 13:30 / Timár Gigi
  •    

Biztonságos jelszó? Ugyan már! A szakértők szerint a jövőben egészen más módszerekkel védhetjük majd az adatainkat. Például a testünkkel.

Jelszó védi a bankszámlánkat, a közösségi oldalas profilunkat, a vállalati számítógépünket és a mobiltelefonunkat. Jelszó kell ahhoz, hogy vásároljunk az interneten, hogy ügyeinket intézhessük a szolgáltatóknál, és még sorolhatnánk. Ha valaki hozzáférne összeshez, tulajdonképpen megváltoztathatná az életünket. Ennek ellenére a többség nem túl nagy körültekintéssel választja ki az őt védő betű- és számsorokat.

A tapasztalatok szerint az emberek jelentős része választ olyan banális jelszavakat, amelyeket akár egy idegen is könnyen kitalálhat – ráadásul ma a például a közösségi oldalakon rólunk elérhető számos információ miatt az idegenek is sokkal de sokkal többet tudhatnak bárkiről, mint korábban.  Vagyis hiába gondoljuk, hogy a kiskutyánk nevét, vagy azt ,hogy hol voltunk nászúton, csak a közeli barátaink tudják, tévedés.

Hogy hogyan válasszon olyan jelszót, amit tényleg véd is, ahhoz itt talál hasznos tanácsokat.

A jó jelszavakkal viszont az a gond, hogy meglehetősen bonyolult bánni velük. Ha tényleg úgy teszünk, ahogy a szakértők tanácsolják és minden esetben különböző, kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek halmazából álló kombinációt adunk meg, egy idő után teljesen lehetetlen, hogy valamennyit fejben tartsuk. Ekkor kerülnek elő a titkosítást kínáló alkalmazások, ahol a jelszavainkat tárolhatjuk. Bonyolult, lássuk be.

Éppen ezért a biztonságtechnikai ipar új megoldások után kutat, ez azonban nem könnyű. Csak olyasmi léphetne a jelszavak helyébe, ami azoknál nagyobb biztonságot jelent az adatok számára, és nagyobb kontrollt a felhasználóknak, ugyanakkor nagyon egyszerűen használhatónak kell lennie.

Hogy ez olyan, mintha a bölcsek kövét keresnék? Azért van már pár ötlet, hogy mi azonosíthat a jelszavak helyett.

tenyér felfelé

Kép:Pixabay

  1. Az érrendszerünk

A kezünkben futó erek például versenyben vannak. A Fujitsu terméke a Palm Secure, vagyis a tenyér alapú azonosítás. Ez egy fajta biometrikus azonosítási módszer, amely infravörös fényt használ az erek által kirajzolt minta olvasásához. A technika tesztek szerint pontosabb az ujjlenyomat szkennelésnél, és éppen annyira kényelmes.

nagyon megy a richternek

Kép: Pixabay

  1. Jelszó tabletták

A második versenyzőn még egy sci-fiben is meglepődnénk, pedig a valóságban is létezhet. Korábban a Defense Advanced Research Projects Agency-ben (DARPA), ma a Motorolánál dolgozó kutatók fejlesztették ki a „jelszó tablettát”. Ha bekapjuk, emésztés közben egy 18 bites jelet bocsát ki, ami hitelesítési tokenné alakítja a testünket.

Kép:PP archív

Kép:PP archív

  1. Geográfiai azonosítás

A földrajzi jelszavak a betűk és számok kombinációi helyett egy konkrét hely megjelölésével azonosítanak be minket. A Net Security érvelése szerint sokkal könnyebb megjegyezni egy adott kis sarkot egy városban – mondjuk ahol a kedvenc kávézónk van, vagy először csókolóztunk a párunkkal – mint a hagyományos jelszavakat. Ráadásul helyekből sokkal több az egyedi is.

tetovált kar

Kép:Pixabay

  1. Biztonsági tetoválás

Egy másik egyedi megoldás, ha a biztonságos belépéshez szükséges azonosítót a testünkön viseljük. Ez egy speciálist tetoválást jelentene, ami a karra vagy kézre kerül. A Motorola fejlesztése szerint szenzorok és egy antenna kerül bele, aminek segítségével megvalósulhat az azonosítás.

tinta paca

Kép:Wikipedia

  1. Tinta pacák

Ahelyett, hogy teljesen a kukába dobnánk a jelszavas azonosítást a Carnegie Mellon Egyetem tudósai egy extrával turbóznák fel. A „GOTCHA” különböző kifejezések alapján egy-egy tintapacát hoz létre. Ha valaki megkísérel belépni, a tintapacát látja meg, ehhez kell a megfelelő mondatot társítanunk, hogy beengedjen a rendszer.

A technika előnye a szakértők szerint az, hogy a tintapaca feladvány megfejtéséhez mindenképpen szükség van emberi beavatkozásra és értelmezésre, vagyis lehetetlen programozott robotokkal feltörni.

agy_pixabay

  1. Agyhullámok

Végül eljöhet az idő, amikor egy puszta gondolat is elég lehet a személyazonosságunk igazolásához. Az agyi aktivitás mérésével – amihez elég lehet olyan egyszerű dolgokat megtenni, mint például egy fülhallgatót tenni a fülünkbe – a felhasználók személyre szabott feladatok megoldásával és személyes titkokra való emlékezéssel férhetnének hozzá az adataikhoz.

Forrás: Practically Unhackable

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor