Startupokat keres párizsi inkubátorába a Facebook

2017. január 18. szerda - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

A következő nagy startup-dobást keresi a Facebook. 10-15 korai fázisú olyan tech-céget segítene a közösségi platform, amelyek adatfeldolgozással foglalkoznak. Érdekes módon nem befektetésről van szó, hanem egy fizikai helyről, ahol összeülnek - 80 asztalt biztosít egy párizsi startup campuson. Szaktanácsot kapnak és nem vásárolja fel őket a kék óriás.

Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója jelentette be, hogy a közösségi honlap startup inkubátor nyitását tervezi Párizsban. A startupokat 6 hónapig fogja segíteni az internetes óriásvállalat.

Jelentkezni a Facebookon lehet, elsősorban “adat-vezérelt” startupokat várnak. A Facebook egyelőre nem árulta el, mennyi pénzt pumpálnak az új cégekbe, csak annyit közöltek, hogy az évek során több millió eurót. Ráadásul úgy, hogy a Facebook nem szerez részesedést a cégekben. A költségek a startupoknak nyújtott szolgáltatásokat fedezik. A cég ugyanis azt ajánlja, hogy korai fázisban lévő startupokat is felkarol és lehetővé teszi nekik, hogy részesüljenek a Facebook-alkalmazottak dizájn, felhasználói élmény, marketing, felhasználói fókuszcsoport és technikai támogatás terén szerzett tudásából.

Az inkubátor Startup Garage névre hallgat majd és a 250 millió eurós Station F nevű startup campuson fog működni, ami áprilisban nyitja meg kapuit és a világ legnagyobb ilyen intézménye lesz.

Így néz ki a Station F. (fotó: stationf.co)

Így néz ki a Station F.
(fotó: stationf.co)

A Station F létrehozását Xavier Niel telekom milliárdos finanszírozza. Egy 1929-ben épült pályaudvar épülete ad otthont a 35 000 négyzetméteres központnak, melybe nem kevesebb, mint 1000 startupot fogadnának be. A cégeknek havi 195 eurót kell fizetniük a helyért. (Elképzelhető, hogy a Facebook felkaroltjai ez alól kivételt képeznek.)

A Station F igazgatója, Roxanne Varza már 2016 decemberében elárulta a TechCrunch konferencián, hogy a Facebook beköltözik a campusba, de a részvétel részleteit akkor még nem hozták nyilvánosságra. Ez az inkubátor a Facebook második befektetése Franciaországban, miután 2016 júniusában bejelentették egy mesterséges intelligenciát fejlesztő laboratórium (FAIR) létesítését. A FAIR stábja is segíteni fogja a felkarolt startupokat. Ezekkel a lépésekkel úgy tűnik, Párizs komoly előnyre tesz szert az Európa startup fővárosa címért folytatott versenyben.

A Facebook néhány startupot már kiválasztott. Köztük van a kedvenc helyeink bejelölését lehetővé tévő Mapsters és a “digitális identitást menedzselő” Chekk.

Forrás: Business Insider. medium.com

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek