Nem mindenkinek tetszik a Google hadiipari ténykedése

2018. március 10. szombat - 14:14 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai légierő robotjai használják a Google által kifejlesztett mesterséges intelligenciát – a világcég sok munkatársa viszont tiltakozik az ellen, hogy kutatásaik eredményét katonai célokra is bevessék.

 

Mint kiderült, a Google “TensorFlow” nevű AI- rendszerét a Pentagon felderítő drónjainál hasznosítja. A Maven programban az AI segítségével dolgozzák fel az óriási mennyiségű videót, amelyeket a drónok kamerái felvesznek.

Felderítő robot Kép: Guardian

Felderítő robot
Kép: Guardian

A szoftver elemzi a képeket és jelzi az értékelőnek, hol talál értékes adatot. Szakértők szerint az AI bekapcsolásával egy értékelő kétszeres, vagy akár háromszoros teljesítményt is nyújthat. A Mavenre milliárdokat fordítanak és felhasználták már a Iszlám Állam elleni felderítésre is.

A porszívóval gyilkolni is lehet, ha arra programozzák
A mesterséges intelligencia nagyszerű vívmányai illetéktelenek kezébe kerülve felhasználhatók gyilkosságra, kiber-támadásra és legkülönbözőbb más bűncselekményekre. A fejlesztőknek súlyos felelősségük van, nem hozhatnak mindent nyilvánosságra, figyelmeztetnek jeles tudósok.

A Google már régóta átad technológiákat, biztosít szolgáltatásokat kormányzati intézményeknek (például a felhőben, akárcsak az Amazon és a Microsoft), de nem kevés munkatársa ellenzi, hogy munkájukat katonai célokra hasznosítsák.

A cég szóvivője szerint rendszerük csak nem titkos felvételek elemzését teszi lehetővé, tehát nem támadó jellegű. Egyébként a tanuló mesterséges intelligencia katonai alkalmazása joggal vet fel problémákat.

Dolgoznak azon, hogy a cégen belül és kívül megvitassák ezt a kérdést és kialakítsák az AI katonai alkalmazásával kapcsolatos politikát, a biztonsági rendszabályokat.

(Forrás: Guardian)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek