Amit a Google nem tud rólad, az nincs is

2019. március 14. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
 •    

A Google legtöbbünkről sokkal többet tud, mint valaha gondolnánk. Hogy mennyit, az bizonyos mértékig függ a beállításoktól – de sokkal inkább attól, hogy milyen eszközöket, szolgáltatásokat, termékeket használunk.

A Google vitathatatlanul vezet a technológiai óriások adatgyűjtési versenyben: a piac 37 százalékát birtokolja, szemben a Facebook 22 százalékával.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

És ez csak a kezdet. A Google tud arról is, hol voltunk, mit vettünk, kivel érintkeztünk, mivel az alábbiakat gyűjti:

 • mit kerestünk a világhálón
 • milyen videót néztünk
 • mit hallgattunk
 • mit vásároltunk
 • kikkel osztottunk meg tartalmakat
 • mely, ugyancsak a Google-t használó szolgáltatók portálján jártunk
 • mely hirdetéseket, tartalmakat néztük a Google portáljain
 • hol jártunk.

Ezt a Google routerekből, Bluetooth-összeköttetésekből is rögzíti.

Sokkal rövidebb annak a listája, mit nem gyűjt:

 • A Google Docs adatait fizető, üzleti ügyfelektől
 • A Google wifi routereinek adatait

A korábbi gyakorlattal ellentétben immár nem használják a gmail adatait célzott hirdetésekre – azért, mert más adatokat használva ez hatékonyabb.

A szolgáltató ezen túl rengeteg adatot szerez keresőjével, a Chrome-mal, mindazon készülékek révén, amely Android operációs rendszerét használják – továbbá az Assistant és a Maps szolgáltatás révén is.

Tudni kell azt is: feltehetően olyanok sok adatát is rögzítik, akik nem használják aktívan a

Arról is tud a Facebook, mikor akarunk teherbe esni
Egy sor népszerű alkalmazás közvetlenül továbbítja használóinak adatait a Facebooknak, ami nyilvánvalóan sérti az EU adatvédelmi előírásait. New York állam kormányzója már vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Google szolgáltatásait.

Rögzítik például azt, hol tartózkodunk. Amennyiben megengedjük, hogy kövessen a rendszer, az megtudja, hol lakunk, hol dolgozunk, mikor hová megyünk – azaz olyan részletes képet kap életünkről, ami igencsak meggondolandó. Ezek a beható ismeretek most még tovább bővülnek a lakásokban felszerelt „okos” rendszerek, kamerák, mikrofonok, termosztátok megjelenésével.

Mit tehetünk?

Sok mindent, hogy legalább csökkenthessük azt, amit a Google tud rólunk. Például mindjárt azzal, hogy más keresőt választunk: elérhető például a Bing, a Safari, a Firefox.

Ki tudunk jelentkezni minden Google-alkalmazásból. A gond csak az, hogy akkor mindig be kell jelentkezünk, ha például meg akarjuk nézni gmail-fiókunkat.

Törölhetjük kereséseinket – így azok adatait a szolgáltató már nem tudja felhasználni. S természetesen módosíthatjuk a Google-beállításokat, maximálisan védve adatainkat – még ha ez igencsak bonyolult is.

Egyébként a jövő nem sok jót ígér: a Google (és vetélytársai) gigászi adattáraikat felhasználják majd a fejlesztés alatt álló, a mesterséges intelligencián alapuló új szolgáltatásaiknál is.

(Forrás: Axios)