Arról is tud a Facebook, mikor akarunk teherbe esni

2019. február 25. hétfő - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Egy sor népszerű alkalmazás közvetlenül továbbítja használóinak adatait a Facebooknak, ami nyilvánvalóan sérti az EU adatvédelmi előírásait. New York állam kormányzója már vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A The Wall Street Journal vizsgálata szerint egy, sokak által használt, a szívműködés ritmusát figyelő alkalmazás a pulzus adatait közvetlenül tovább adja a Facebooknak. Hasonló helyzet azzal az applikációval, amelyet 25 millió nő vesz igénybe az Egyesült Államokban ciklusának ellenőrzésére. A nők azt is megadhatják a rendszernek mikor szeretnének teherbe esni – ez az adat is tovább kerül a Facebookhoz.

lány facebookozik

Kép:Pexels

Ugyancsak a nagy közösségi portálhoz kerülnek annak az amerikai alkalmazásnak az adatai, amely a ház- és lakásvásárlásban segíti használóit. A Facebook automatikusan megkapja, hogy a használók milyen fajta, hol található ingatlan iránt érdeklődnek, milyen árfekvésben. A legtöbb ilyen és hasonló alkalmazás használóinak nincs módja arra, hogy leállítsák személyes adataik továbbítását.

A Facebook elismerte a fentieket azzal, hogy az említett alkalmazások sértik a portál előírásait

Agymosás Facebook hirdetéssel?
Hogyan ültess el egy gondolatot egy ismerősöd fejében? És nem egy multicégről van szó, hanem a házastársakról, barátokról, vagy ismerősökről. Hol van a határ egy kreatív Facebook-hirdetés és illegális befolyásolás között?

és felhívták gyártóikat e gyakorlat, megszüntetésére. Jogi szakértők szerint az uniós rendszabályok nyilvánvaló megsértéséről van szó, mivel mind a Facebooknak, mind az alkalmazások forgalmazóinak kötelessége lenne előzetesen kikérni a használók hozzájárulását személyes adataik továbbításához.

Az Apple-cég úgy nyilatkozott, hogy az alkalmazások forgalmazói kötelesek a használók hozzájárulását kérni adatai továbbadásához. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, az Apple eljárást indít ellenük. A Google nem nyilatkozott a kérdésben.

 

 

 

 

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek