Energiatakarékosabbak lehetnek a telefonok

2012. február 28. kedd - 12:20 / Alternatív Energia
  •    

A Michigani Egyetem kutatói felfedeztek egy módot, hogy az okostelefonjaink 44 százalékkal energiahatékonyabbak legyenek. Reményeik szerint a rendszer hamarosan elérhető lesz.

Észrevették, hogy ha a telefon energiatakarékos módban van, nem túl sok energiát takarít meg, csak lekapcsolja a kijelzőt. Ez azért van, mert a telefonok úgy vannak kódolva, hogy mindig keressenek tiszta jelet, annak érdekében, hogy minél előbb kapjuk meg az üzeneteinket. A Michigani Egyetem csapata újrakódolta ezt a módot, és sikerült 16-odára csökkenteni az üzenetek megérkezéséhez szükséges sebességet, időveszteség nélkül. (Európában a mobiltelefonok iránti kereslet 2011-ben újra megnőtt főként az okostelefonok egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően.)

Az új hardwareüket E-MiLi-nek nevezték el. A kutatók arra is rájöttek, hogy ha úgy állítják be az E-MiLi-t, hogy visszaugorjon nagy sebességre amint észrevesz egy üzenetet, rengeteg energiát tud spórolni a telefon. Ez nem elméleti tanulmány, ugyanis a csapat egy vezeték nélküli hálózaton tesztelte a rendszert. Reményeik szerint a rendszer hamarosan elérhető lesz. (2011 volt az első olyan év, amikor a mobiltelefonok elleni támadások igazi veszélyként jelentek meg a vállalatok és felhasználók számára.)