Big data-val a háború is megjósolható?

2018. július 30. hétfő - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Big Data és AI segítségével jósolná meg a német honvédelem, mi várható a válságzónákban, azt is megpróbálják előrejelezni, hol a legnagyobb egy fegyveres konfliktus veszélye.

Mesterséges intelligencia és big data megoldásokat alkalmazna a német védelmi minisztérium a közeljövő fegyveres konfliktusainak előrejelzésére – írja a Süddeutsche Zeitung. Mint írják, a honvédelem március óta teszteli azt a rendszert, ami gépi tanulás útján, publikus adatok (például sajtóhírek, a Nemzetközi Terrorizmus Adatbázis adatai) és titkosan gyűjtött információk alapján próbálja megjósolni, melyik konfliktuszónákban eszkalálódhat leginkább a helyzet.

Az adatok alapján az AI modelleket készít, hogyan alakulhat ki is folyhat le egy lehetséges biztonsági válság, ezekről grafikus szemléltetéseket is készít. A vizsgált régiók stabilitását is értékeli a program.

Az elemzőt nem pótolja

Civil bojkott kaszálta el a gyilkos robotokat
Sikeres volt a bojkott az önműködő, gyilkoló robotokat tervező intézet ellen, akik visszaléptek a katonai célú fejlesztésektől. A robotikai kutatóintézet a több mint száz országban betiltott kazettás bombákat gyártó katonai céggel kötött volna szerződést.

A rendszer támogatói szerint az AI olyan összefüggéseket is felismerhet, amik egy emberi elemzőnek nem szúrnának szemet. Például rámutathat a biztonságpolitikai helyzet és a kereskedelem, jólét vagy közbiztonság összefüggéseire. Azért a szakértők munkáját nem pótolják teljesen az algoritmusok: a minisztérium szóvivője azt mondta, a gép által gyűjtött adatok, bemutatott korrelációk alapján az elemzők készítenek jelentéseket, emellett az elemzéseket összevetik az egyes országokban dolgozó német katonai attasék jelentéseivel is.

„Nem célunk az emberi elemzők kiiktatása” – mondta Carlo Masala, a Bundeswehr egyetemének kutatási igazgatója. „Az AI nem képes szociális helyzeteket értelmezni. Ha Szudánban két csoport fegyvert fog egymás ellen, az AI meg tuja becsülni, hogy a harcok valószínűleg eszkalálódnak majd a jövő évben. Azt viszont nem tudja megjósolni, mi történik, ha a két vezető leül egymással béketárgyalást folytatni”.

Az AI alkalmazása valahol kényszerűség is: a program a Bundeswehr 80 adatbázisa alapján próbál modelleket készíteni, amelyek több millió konkrét információt, például számadatot tartalmaznak. Ekkora adatmennyiséget lehetetlen is lenne kézműves módszerrel feldolgozni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.