Háború cikkek

hirdetés

Továbbra is menekültek ezrei jönnek Magyarországra Ukrajnából

Továbbra is menekültek ezrei jönnek Magyarországra Ukrajnából

Szombaton közel 10 ezren érkeztek.
Orbán Viktor: nehéz tél előtt állunk

Orbán Viktor: nehéz tél előtt állunk

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára.
Tényleg elhiszik a Fidesz-szavazók, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat

Tényleg elhiszik a Fidesz-szavazók, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat

Erősen hat a magyar társadalomra a kormány szankcióellenes kampánya – többek között ez derül ki a Political Capital friss kutatásából.
Rakétabecsapódás: elmondta a lengyel elnök, ki a felelős

Rakétabecsapódás: elmondta a lengyel elnök, ki a felelős

Semmi sem utal arra, hogy szándékos támadás lett volna Lengyelországgal szemben a Przewodówban történt robbanás.
Elárulta az EU, jövőre mennyi pénzt adnának Ukrajnának

Elárulta az EU, jövőre mennyi pénzt adnának Ukrajnának

Havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasolnak Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.
hirdetés
Az ukrajnai menekülteknek állít emléket NikonOne és a Neopaint falfestménye

Az ukrajnai menekülteknek állít emléket NikonOne és a Neopaint falfestménye

A háború kezdete óta 13 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.
Semmi nem hat a magyar cégekre

Semmi nem hat a magyar cégekre

A magyar vezetők csupán 30 százaléka tart kibertámadástól.
Mennyire fáj a háború az EU-nak?

Mennyire fáj a háború az EU-nak?

Az orosz-ukrán háborún sokat veszít az Európai Unió.
Elkezdődött a népszavazás Ukrajna négy régiójában

Elkezdődött a népszavazás Ukrajna négy régiójában

Öt napig tartó népszavazás kezdődött.
Szijjártó Péter: a 25. órában vagyunk

Szijjártó Péter: a 25. órában vagyunk

Mielőbb véget kell vetni az ukrajnai háborúnak, amihez az érintett feleknek az ENSZ közgyűlési hetét kihasználva végre komoly párbeszédet kellene kezdeniük.
hirdetés

Újranyitnak az ukrán McDonald'sok

Azt nem tudni, hogy pontosan hány étterem nyit újra.

Öt napja nem jön olaj a Barátság vezetéken

Az oroszok állítják: nem tudják kifizetni a tranzitdíjat.

Megint rengeteg menekült érkezett Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6423 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9721-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Mentőövet dobtak Ukrajnának

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1 milliárd euró pénzügyi támogatás első részletét.

A kormányon belül egy új szerevezetet hozott létre Orbán Viktor

Kéthetente üléseznek majd.

Teljesen átalakulhat az élelmiszerfogyasztásunk

A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. 

Ötből négy cég árat emelt az elmúlt időszakban

A hazai kkv-k nem valószínűsítik az orosz-ukrán katonai konfliktus gyors befejezését, de reménykednek abban, hogy még idén véget érhet. A K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján ugyanis az elmúlt félév meglehetősen érzékenyen érintette őket. Szinte minden cégnél költségnövekedés történt, amiben szerepet játszik az alapanyagok drágulása és az árfolyamváltozás is. Ennek hatására ötből négy cég volt kénytelen emelni a termékei, szolgáltatásai árát.

Szijjártó Péter újabb szankciókról beszélt

Újabb, Oroszországgal szembeni európai uniós szankciókról született megállapodás, amely alapvetően az eddigi szabályok pontosításáról szól és nem tartalmaz semmilyen korlátozást az energiahordozók szállítását illetően - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Átírták a számokat: alacsonyabb növekedés és nagyobb infláció vár ránk

A koronavírus-járvány, illetve Oroszország Ukrajna elleni háborúja is negatív hatással van az Európai Unió gazdaságára, amely a tavaszi előrejelzéshez képest alacsonyabb növekedési pályán mozog - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében, amely szerint magasabb lesz az infláció is a korábban vártnál.

Összeomlásra figyelmeztetnek

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére.

Még sokáig fájni fog az ukrajnai háború Magyarországnak

Felemészti a közép- és kelet-európai gazdaságok ellenállóképességét az ukrajnai háború és a globális infláció a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet nyári prognózisa szerint.

Covid után háború – hogyan éljük túl?

Az utóbbi három évben fogyasztóként sok új helyzettel kerültünk szembe, melyeknek voltak negatív és pozitív hozadékai. Van, amit értünk, van, amit tanulunk, van, amit képtelenek vagyunk megérteni vagy elfogadni. De közgazdászként figyelve az utóbbi három évet is különösen érdekes időszakot élünk meg. Nézzük, mit tanulhattunk a covidból, ami hasznunkra lehet a háborús válságban.

A háború miatt egy sor problémával találták szembe magukat a magyar vállalkozások

Az orosz-ukrán háború kirobbanása alaposan átrendezte a vállalkozások problématérképét.

Újra előtérbe került a dolgozók mentális egészsége - hogyan segíthet egy jó főnök?

Az ukrán konfliktus elhúzódásával járó bizonytalanság már nemcsak a gazdaságra, hanem a mentális egészségünkre is hatással van. Ahogyan a Covid első szakaszában, úgy a cégeknek most is kiemelt figyelmet kell fordítania a munkavállalók mentális állapotára, hogy zavartalanul és hatékonyan tudjanak dolgozni. 

2023-ig biztosan várni kell a német gazdaság fellendülésére

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrajnai háború és a globális ellátási láncok zavarai lassítják Németország gazdasági kilábalását a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett visszaesésből, ugyanakkor a magas energiaárak miatt az inflációs ráta az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedik.

Pocsék a helyezet: pesszimistábbak lettek a vállalkozások

A háború által keltett bizonytalanságok erősödése jobban befolyásolja a háztartások, mint a vállalatok konjunktúraérzetét - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi konjunktúrakutatása alapján.

Gyülekeznek a viharfelhők a magyarok pénztárcája felett

Tovább javult a magyar háztartások fizetőképessége az év első hónapjaiban, a kilátások azonban a makrogazdasági környezet miatt negatívak. A koronavírus hatása még kissé érződik, viszont a háború hatásai még nem gyűrűztek be egészen Magyarországra, emiatt idén várhatóan már nem áll vissza a járvány előtti jólét.

Továbbra is rengetegen érkeznek Ukrajnából Magyarországra

Szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 5852 ember lépett be.

Putyinnal még tárgyalni is felesleges

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jelenleg nem lenne sok értelme a tárgyalásnak az orosz elnökkel.

Véleményt mondott az új köztársasági elnök Putyinról

Elítélte a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

A háború miatt Magyarország is a legnagyobb kockázatoknak kitett piacok közé került

Egy gazdasági és egy pénzügyi elemzést is kiadott nemrég az Allianz, amelyekben többek között Ukrajna orosz fegyveres erők általi megszállásának hatásait vizsgálja az európai feltörekvő piacokra. Egyebek mellett olyan tényezőket vesznek sorra, mint az országok termelésében jelentős szerepet játszó, Oroszországból érkező energia-, fém- és agrár-élelmiszeripari alapanyagok, illetve az ezekkel összefüggő ellátási fennakadások és áremelkedések.

Végül az adófizetők finanszírozzák a globális szankciókat

A szembenálló felek szankciói messze nemcsak a közvetlen résztvevőket sújtják, a látványosan növekvő állami kiadások pedig számos ország államháztartási hiányát emelik a korábbi többszörösére. Végül mindkét költséget az adófizetők állják majd, ami leginkább megszorításokban és adóemelésekben jelentkezik a következő néhány évben.

Szombaton is több ezren jöttek Ukrajnából

A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Orbán Viktor kért valamit Vlagyimir Putyintól

Telefonon egyeztettek.

Teljesen átírja a repülést az orosz-ukrán háború

A koronavírus miatt a repülés jóval olcsóbb lett. Bár ez a tendencia nem biztos, hogy folytatódik a háború miatt, hiszen az üzemanyagárak emelkedése, illetve a kereslet erősödése hatással lehet az árakra. 2019-ben még átlagosan 194 eurót költöttek honfitársaink egy repülőútra, ez az összeg idén év elején már 124 euró volt, február 24. óta pedig átlagosan 150 euróba kerül egy repülőút hazánkból a Kiwi.com-on keresztül leadott foglalások alapján. Nemcsak az árakra, hanem a desztinációkra is hatással volt a háború kitörése. 

Az egész EU-ban elromlott a hangulat - pocsék a helyzet Magyarországon is

Gyengült az euróövezetben és az Európai Unióban a gazdasági hangulatindex, mert az Ukrajna elleni orosz háború miatt romlott a fogyasztói hangulat.

Hogyan érinti a háborús helyzet a kiberbűnözést?

A digitális zavarok és a gazdasági szankciók csökkenthetik vagy akár felerősíthetik Oroszország hozzájárulását a globális kiberbűnözéshez. A kiberbiztonsági közösségben egyre több a találgatás arról, hogy Oroszország Ukrajna elleni katonai offenzívája milyen hatással lehet az online bűnözésre.

Magyar cégek ezreinek fáj a háború

A magyar gazdaságnak és cégeknek már most fel kell készülniük a háború utáni helyzetre.

Ezekre a munkajogi kérdésekre érdemes figyelni háborús helyzetben

A járványhelyzetből éppen kifelé araszoló munkáltatók az elmúlt napok, hetek háborús eseményei következtében új kihívásokkal szembesültek, amelyek a munkajogi szabályok ismételt átgondolását teszik szükségessé.

A magyar gazdaságot, az OTP-t és a Richtert is sújtaná a háború

Míg Oroszország és Ukrajna nem tartozik Magyarország fő kereskedelmi partnerei közé – a részesedésük együttesen sem több 4,5 százaléknál –, addig a Richter kitettsége közel 20, míg az OTP Banké 15–16 százalékos. Ám annak hatása nem számszerűsíthető, hogy a háború kitörése miatt veszélybe kerülnének az Oroszország felől érkező energiaszállítások, az esetleges ukrán exodus pedig a hazai munkaerőpiacot érinthetné érzékenyen.

Az e-kereskedelmi cégek is megérezték a háború kitörését

Az orosz-ukrán háború egy héttel ezelőtti kitörése óta az e-kereskedelmi cégek 58 százaléka tapasztalt visszaesést a forgalmában, 42 százalékuk esetében ennek mértéke elérte a 20 százalékot is – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz internetes áruház válaszaiból.

Meglökheti a háború a hitelkamatokat

Rossz hírek ágyaztak meg a március elején várt általános banki hitelkamat emeléseknek a money.hu Heti kamattükre szerint. Az MNB februárra tovább gyorsuló inflációt vár, az ukrajnai háború pedig számottevően meggyengítette a forintot – ebben a helyzetben az irányadó kamat emelése tovább tarthat, s a bankok gyengébb árazását sem indokolja semmi.

Utazásra nem javasolt országnak nyilvánította Ukrajnát a külügy

Az országban tartozkodó magyarokat arra kérik, hogy regisztráljanak konzuli védelemre.

Orosz-ukrán háború: reagált Orbán Viktor

Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia - jelentette ki a miniszterelnök.

Putyin háborúja - Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

Jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Eddig elképzelhetetlen volt, de most Európa egy lépésre van a háborútól

A békés megoldás lehetősége egyre csökken - nyilatkozta Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Nagy a baj - hétfőtől megszűnik a polgári repülés Ukrajna keleti részébe

Hat légitársaság hétfőtől nem repül Ukrajnába. A Lufthansa, az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss, az Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines járatait február végéig törölték.

Orbán Viktor jégtörőhajója léket kapott, egy héten belül háború

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevezte Orbán Viktor moszkvai útját sikeres jégtörő akciónak, amit követően megindult a párbeszéd Oroszország és Nyugat között. Ehhez képest Washington szerint február 16-án indulhat az orosz támadás Ukrajna ellen.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala legújabb kampányában a díjmentes IP Scan szolgáltatását népszerűsíti.

Jogi kisokos

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Bár a tranzakciók számának csökkenése már a piac megtorpanására utal, az év első háromnegyedében még igen sokan tapasztalhatták.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo