Civil bojkott kaszálta el a gyilkos robotokat

2018. április 11. szerda - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Sikeres volt a bojkott az önműködő, gyilkoló robotokat tervező intézet ellen, akik a napokban visszaléptek a katonai célú fejlesztésektől. A robotikai kutatóintézet a több mint száz országban betiltott kazettás bombákat gyártó katonai céggel kötött volna szerződést.

A Bitport szerdai cikkében azt írja, a Korea Advanced Institute of Science and Technologyt (KAIST) többek között olyan kutatásokat folytatott, melyek katonai célú alkalmazásra kész robotok kifejlesztésére irányultak. Az állami pénzből működő Research Centre for the Convergence of National Defence and Artificial Intelligence (RCCNDAI) a Hanwa nevű védelmi céggel együttműködve autonóm őrrobot (SGR-A1) létrehozásának kezdett neki. A Hanwa egyébként leginkább arról ismert, hogy a több mint száz országban betiltott kazettás bombák egyik fő gyártója.

Az önműködő földi harci eszköz gyorsan kiverte a biztosítékot, és nem csak Dél-Koreában, a KAIST-tal szemben világszerte bojkottot hirdettek. „Nagyon elégedett vagyok, hogy a KAIST elnöke belegyezett abba, hogy nem fejlesztenek halálos autonóm fegyvereket és követik a nemzetközi normákat, melyek megőrzik a mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek feletti emberi ellenőrzést azok kifejlesztése során” – nyilatkozta Toby Walsh, a Sydney-ben található New South Wales Egyetem mesterséges intelligenciákat kutató karának professzora, aki elsőként hirdetett bojkottot a koreai kutatóintézet ellen.

Jönnek a fegyvermentes kötvények
Szintet lépett a lakossági kézi lőfegyverek elleni küzdelem az Egyesült Államokban: a világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Blackrock ezentúl olyan kötvényeket ajánl a befektetőknek, amelyekből kimaradnak a fegyvergyártók vagy -kereskedők papírjai.

Az ENSZ-ig juthat a kezdeményezés

„Számos jó alkalmazási területe van a mesterséges intelligenciának, még katonai téren is. Például senkinek nem kellene veszélyeztetnie a végtagjait egy aknamező mentesítése során – ez a feladat ideális a robotok számára. Ugyanakkor nem lenne szabad átadnunk annak a döntésnek a jogát az MI számára, hogy ki élhet és kinek kell meghalnia. Ez az etikai határok átlépésének számít, és új, eddig még nem látott tömegpusztító fegyverek létrehozásához vezet” – foglalta össze Walsh.

Az autonóm fegyverek jelentette fenyegetés miatt nemcsak Walsh aggódik. Tavaly a problémára felhívta a figyelmet a bostoni Future of Life Institute is. A szervezet (amelyben szerepet vállal Elon Musk és tagja volt márciusban bekövetkezett haláláig Stephen Hawking fizikus is) készítette a Slaughterbots című kisfilmet, amely bemutatja, hogy működnének a gyakorlatban a kis méretű, mesterséges intelligenciával működő robotok. A film arra figyelmeztet, hogy ezek a fegyverek rendkívül pusztítóak lehetnek elnyomó rendszerek vagy terrorszervezetek kezében:

A mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek és robotok kutatásának betiltása várhatóan az ENSZ Biztonsági Tanácsának közelgő genfi ülésén is téma lesz. Ha sikerül ezt írott formában rögzíteni, akkor azzal elejét lehetne venni a terminátorszerű autonóm gyilkológépek létrejöttének.

A KAIST tagadta, hogy rossz szándék vezette volna őket. Akadémiai intézetként tiszteletben tartják és nagyra értékelik az emberi jogokat és etikai standardokat, olvasható közleményükben. Kihangsúlyozták, hogy az intézet „nem folytat semmilyen, az emberi méltóságot lealacsonyító kutatást, beleértve az emberi irányítás nélküli autonóm fegyvereket is.” Ugyanakkor azzal a válasszal adós maradt a KAIST, hogy miért volt/van szükségük a fent említett Hanwával való együttműködésre.