Befutott a Windows 7 – kifutott az RC

2010. február 15. hétfő - 15:43 / Sajtóközlemény
  •    

A Windows 7 nemcsak hazánkban, hanem világszerte nagy sikert aratott, hiszen január végére globálisan a felhasználók 7,57%-a telepítette az új operációs rendszert. Az elégedett felhasználók között azonban számos olyan található, akik még nem a végleges, hanem a kiadásra jelölt, ún. „Release Candidate" (RC) verzióval dolgoznak, amelyet Magyarországon 2009. május 5-től ingyenesen telepíthettek számítógépeikre az érdeklődők.

Számukra a Microsoft a végleges verzióra való mihamarabbi átállást javasolja, ugyanis a próbaverziót futtató számítógépek 2010. március 1-től kétóránként leállnak, és olyankor a folyamatban levő munkákat (például egy Word-dokumentum aktuális állapotát) nem menti el automatikusan a rendszer. Erről az összes érintett felhasználó már a telepítés során is tudomást szerzett – 2010. február 15-től kezdődően azonban a képernyőn rendszeresen felbukkanó üzenetekből is értesül a várható korlátozásokról.

A Windows 7 RC 2010. június 1-én jár le véglegesen – attól a naptól kezdve továbbra is kétóránként leáll a számítógép, a háttérkép fekete lesz, a tálca jobb alsó sarka fölött pedig „A Windows e példánya nem eredeti" üzenet jelenik meg az adott próbaverzió nyelvén. Ez egyben azzal is jár, hogy a PC-re nem telepíthetők az opcionális frissítések vagy olyan letöltések, amelyek eredeti Windows-t igényelnek.

A próbaverzióról a végleges Windows 7-re való átállás egyéni, avagy tiszta telepítéssel történhet – erről a folyamatról tudni kell, hogy nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. A biztonsági másolatok elkészítését ismertető részletes, lépésről lépésre történő útmutató a Microsoft weboldalán mindenki számára elérhető.

A Microsoft hatalmas sikert arató operációs rendszere, a Windows 7 megjelenése után három hónappal már 8,71%-os részesedést[1] ért el hazánkban az operációs rendszerek piacán. Ez azt jelenti, hogy már minden tizenkettedik magyarországi számítógépen a Microsoft legújabb és legbiztonságosabb rendszere található.

A Windows 7 ezen eredménye különösen a Windows Vista 2007-es debütálása fényében mondható kiválónak, a Microsoft előző operációs rendszere ennyi idő elteltével ugyanis mindössze 0,98%-os részesedést szerzett hazánkban. Ez a piaci arány nemcsak más Windows-okhoz, hanem a konkurensekhez képest is kiváló – a Mac OS X és a Linux operációs rendszerek együttes részesedése 2010 januárjának végén 1,14%-ra rúgott.

Operációs rendszer

Magyarországi piaci részesedés*

Windows XP

81,49%

Windows 7

8,71%

Windows Vista

8,08%

Linux

0,57%

Mac OS X

0,57%

Windows 2000

0,26%

Windows 2003

0,13%

* – A gemiusRanking adatai alapján 

További információk: