Sürgős áruszállításra kiválóak a drónok

2019. április 30. kedd - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Egyesült Államok Szövetségi Repülésügyi Hivatala kiadta az első engedélyt drónok kereskedelmi hasznosítására. A kísérleti program keretében Virginia államban szállítanak majd azokkal gyógyszereket, élelmiszereket és egyéb, kis súlyú termékeket.

A repülési engedélyt a Wing, a Google Alphabet nevű leányvállalatának drón-típusa kapta meg. A Winget korábban Canberra, az ausztrál főváros egyik külső kerületében próbálták ki és több, mint 3.000 repülésen megbízhatónak találták. Érdekes módon elsősorban kávé-szállításra vették igénybe.

 pixabay.com


pixabay.com

Az amerikai előírások valamivel szigorúbbak lesznek. A drónok csak nappal repülhetnek, tiszta időben, amikor láthatók és legfeljebb 120 m magasra emelkedhetnek. Egy kezelő egyszerre ötöt irányíthat – azt viszont, még nem szabályozták, hány lehet belőlük egyszerre a levegőben.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója 2013-ban azt ígérte, hogy öt éven belül általános lesz a drónforgalom, de előrejelzése nem vált valóra. Részben azért, mert sokan tartanak az új szállítóeszköztől, Amerikában a lakosságnak több, mint a fele.

A fejlesztők azonban bíznak a drónok jövőjében, hiszen alkalmazásukkal sokkal könnyebb, gyorsabb és környezetkímélőbb a szállítás, mint autón.

Az amerikai elképzelések szerint a drónokat elsősorban sürgős szállításokra, a terület ellenőrzésére és légi fényképezésre veszik majd igénybe.

A drón fokozatosan terjed más kontinenseken. Ruandában vérkonzerveket továbbítanak vele, a Csendes-óceáni Vanuatuban gyógyszereket. (Forrás: The New York Times)

Ellenkező értesítésig tilos a drónos permetezés
A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.