A nyílt szoftvereké a jövő

2010. szeptember 02. csütörtök - 10:40 / piacprofit.hu
  •    

A nyílt szoftveres törekvéseket itthon és nemzetközi szinten is kiemelten támogatják a jövőben - derült ki az ODFA Magyarország által szervezett nemzetközi OpenOffice.org konferencia nyitó ülésén.

 

Máshol már bevált
A szabad szoftverek, a nyílt dokumentum formátum széles körű alkalmazása a világ számos pontján sikeresen bevált gyakorlat. A bevezetés tapasztalatai alapos előkészítés mellett minden esetben igazolták az erőfeszítéseket, és valódi, mérhető költségcsökkentést eredményeztek.
Florian Schießl München város szabad szoftveres átállásával kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. A város adminisztrációjának költséghatékony működtetését megcélzó projekt keretében összesen 15 ezer munkaállomás szabad szoftverekre való átállítása történt meg, a város oktatási intézményeiben pedig 28.000 felhasználót látnak el nyílt szoftverekkel. A 2001-ben elkezdődött több lépcsős munkafolyamat során – már meglévő tapasztalatok híján – a szakemberek számos kihívással és problémával küzdöttek meg, ugyanakkor végül nem akadt olyan feladat, amelyet nem sikerült megoldani.

Elsőként Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára köszöntötte az éves nemzetközi OpenOffice.org konferencia részvevőit a rendezvény plenáris ülésén 2010. szeptember 1-jén, Budapesten, a Parlamentben. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy az új kormány megnyitja az állami – közigazgatási és oktatási – informatika kapuit a szabad szoftverek világa előtt.

Nyitrai Zsolt elsősorban azért méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, mert önkéntes közösségi munkájukkal megalkotott programjaik és megoldásaik az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik. A magyar szekció képviselőihez szólva a tapasztalatok teljes körű megosztásában, a minőségbiztosítás, az oktatás és a szakmai megbízhatóság terén egyformán magas szintű támogatás hazai kereteinek megteremtésében, egy sikeres működési modell meghonosításában kért együttműködést.   

Michael Bemmer, az Oracle Office ügyvezetője „A siker évtizede" című előadásában leszögezte: az OpenOffice.org, illetve az Open Document Format mind az Oracle, mind pedig annak ügyfelei számára egyaránt fontos. Ez a nyilatkozat választ adott a közelmúltban felvetődött aggályokra, miszerint az Oracle esetleg kihátrálhat a több, mint 5000 szakembert maga mögött tudó OpenOffice.org közösség mögül. Bár a jövőt illető stratégia részleteiről nem ejtett szót az Oracle első embere, világosság tette, hogy nem kétséges a folytatás, a következő évtizedben is folytatódni fog a nyílt irodai szoftver sikertörténete.

Banai Miklós az ODFA Magyarország nevében kiemelte, hogy az IKT szektoron belül, az irodai szoftverek piacán kialakult több mint egy évtizedes anomáliát a valódi, emberek által is megvalósítható szabványok alkalmazásával és a professzionális felhasználók által is magas minőségűnek tartott szoftveralkalmazásokkal lehet feloldani. Ilyennek nevezte az OpenOffice.org alkalmazást is. Kifejtette, hogy az EU, amely a világ legnagyobb gazdasága, költséghatékonyabb megoldások alkalmazására váltva elősegíthetné a verseny és innováció visszatérését az irodai szoftverek piacán.

Péntekig tart a tanácskozás
A konferencia pénteken ér véget, a következő napokban több, mint 80 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, a több száz nemzetközi résztvevő között neves magyar és külföldi fejlesztők és döntéshozók találhatók. Az OpenOffice.org támogatói olyan multinacionális vállalatok, mint pl. az Oracle, az IBM, a Novell vagy a Google. Az előadások mellett közösségi programokat is szerveznek a felhasználók, érdeklődők számára. A nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó legismertebb közösség idén ünnepli ingyenes, szabadon terjeszthető terméke, az OpenOffice.org létrejöttének tizedik évfordulóját.