A Robocop mindent észlel és már jön is a büntetés

2018. február 03. szombat - 18:07 / Nagy Mariann
  •    

Robocop, azaz Robotrendőr a neve annak az önvezető rendőrautónak, amelyet a Ford angliai gyárában terveznek hazai alkalmazásra és kivitelre. A mesterséges intelligenciával dolgozó jármű észleli a közlekedési szabályok megsértését és mindjárt ki is küldi a büntetést...

A Robocop el tudja látni feladatait mind mozgásban, mind rejtetten, fák vagy akár fal mögött – az utóbbi esetben úgy, hogy az AI-re támaszkodva választja ki a legmegfelelőbb rejtezési helyet…

Onnan észleli  azután a szabálysértőket, a gyorshajtókat, keresetteket. Azonosítja a kocsit és vezetőjét, majd mindjárt ki is küldi a figyelmeztetést, a büntetést a tettes kocsijának képernyőjére – illetve üldözőbe veszi az ámokfutót, körözöttet, vagy a baleset helyszínéről menekülőt.

Kép: The Times

Kép: The Times

Arra is lehetőség lehet, hogy a rendőrautó átvegye a másik kocsi irányítását. Az észlelt adatokat természetesen egyidejűleg megkapja a közlekedési rendőrség is, amely azonnal ellenőrizni utódja, a vétkes azonosságát, a kocsi tulajdoni adatait stb. Különösen nagy lehetőségeket nyithatnak meg ezek az autók a terrorizmus elleni küzdelemben.

A Robocopok bevetése azt is jelenti, hogy az emberi erőforrást más feladatokra tudják felhasználni. A Ford szerint kocsijaik, amelyek mind ember-vezette, mind önjáró autók esetében alkalmazhatók lesznek, a 2020-as évek elején kerülhetnek forgalomba – egyidejűleg azzal, hogy Nagy-Britanniában engedélyezik a vezető nélküli járművek forgalmát.

Gyökeresen alakítja át életünket a mesterséges intelligencia
Túl homályos fogalomnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI)? Elmagyarázzuk, hogyan fejlődött az elmúlt években, és mit várhatunk tőle, hogyan hatja majd át egyre inkább mindennapi életünket. A virtuális asszisztensek, az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

Egyébként Dubajban már használnak egy kisméretű önjáró járőrkocsit, amely biometrikus szkennert alkalmazva kutat a forgalomban körözött bűnözők után.

A Robocop körül egyébként várhatóan még nagy viták is lesznek: vajon dönthetnek-e mesterséges intelligencia algoritmusai egy ember vétkessége felett?…

Ugyanakkor számolni kell majd azzal, hogy az ipar – akárcsak a radarjelzők esetében – kínál majd akár illegális eszközöket az ilyenfajta rendőri beavatkozás megakadályozására – például műholdas rendszerekkel előre jelezve ezeket a kocsikat.

(Forrás: The Times)

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor