Veres beismerte

2008. október 10. péntek - 05:25 / PP/MTI
  •    

A Pénzügyminisztérium a pénzpiaci válság miatt új makropályát készít a költségvetési tervezethez, amelyben a GDP 2009. évi, 3 százalékos növekedési prognózisát és a 4,3 százalékos inflációs prognózist is újraszámolja - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

A számítások még folynak, a korrigált számok a jövő héten készülnek el, és az OÉT október 17-i ülésén tárgyalhatók” – jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János rögzítette: a költségvetésben szereplő módosított makropálya után sem szabad változtatni a 3,2 százalékos eredményszemléletű (ESA 95) GDP-arányos hiánymutatón, “mert Magyarország megítélése illetve folyamatos finanszírozhatósága ezen múlik”.

Százmilliárdos tartalék

A kormány továbbra is meg kívánja őrizni a tartalékokra vonatkozó összeget: az általános tartalék 56 milliárd forint, a személyi kifizetésekre vonatkozó tartalék 137 milliárd, a központi egyensúlyi tartalék 78 milliárd forint,  a fejezeti céltartalék 80 milliárd, amiből a zárolt rész 76 milliárd forint – sorolta a részleteket a pénzügyminiszter. (Az SZDSZ még 320 milliárdot zárolna ezeken a tételeken felül…)

Veres János hangsúlyozta, hogy a makropálya módosítása két ok miatt is szükségessé vált: egyrészt a költségvetés finanszírozási lehetőségei változnak, másrészt a magyar vállalatok bevételeinek nem jelentéktelen részét képező export megnehezült.

“Az új makropálya kialakításához fel kívánjuk használni az Európai Bizottsághoz a hét végéig beérkező ország-prognózisokat is” – jelezte a pénzügyminiszter. Bár Veres János nem említette, hogy a költségvetéshez kapcsolt új makropálya mellett az egyes fejezeti számításokat is módosítani szükséges, Ungvárszky Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) képviselője felvetette, hogy a GDP 3 százalékos növekedési ütemének csak egy százalékpontos csökkentése 50 százalékos állami centralizációval számolva 130 milliárd forintos bevételkiesést okozna. (Az IMF szerint legfeljebb 2,3 százalékkal nőhet jövőre a magyar gazdaság.)

80 ezres minimálbér

Az MGYOSZ képviselője szerint semmi sem indokolja, hogy jóléti kiadások aránya növekedjen a kiadásokon belül, a vállalkozások megerősítése sokkal fontosabb, ha a kormány az egyensúly hosszabb távú fenntarthatóságára törekszik. A másik napirendi pont tárgyalásán Pataky Péter az MSZOSZ elnöke bejelentette: a munkavállalói oldal jövőre havi 80 ezer forintos minimálbért javasol az idei 69,5 ezer forint után.

A GDP előrejelzés várható csökkentése miatt sokallta a munkavállalói javaslatot a munkaadói oldal nevében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Furcsa, hogy a munkavállalói oldal közel 16 százalékos minimálbér-emelési javaslatot tesz, amely öt-hatszorosa a GDP várható növekedésének – reagált a szakszervezeti oldal első minimálbér- javaslatára. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára jelezte: a kormány tartja magát ahhoz az elvhez, hogy emelkedjen a reálkereset 2009-ben, de béremelési javaslatot csak a költségvetéshez kapcsolódó új makropálya összeállítása után nyújt át a szociális partnereknek.