Újabb pofont kapott Magyarország

2009. március 02. hétfő - 18:21 / MTI
  •    

Az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta hétfőn Magyarország szuverén hosszú futamú deviza- és forintadósi besorolásainak kilátását a Fitch Ratings, a hazai és az európai gazdasági kilátások folytatódó romlására hivatkozva. Szerintük az IMF hitel nem hozta meg a várt stabilitást és tovább fog növekedni a már most is magas adósságráta.

Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlott országnak tekintjük – mondta Edward Parker, a Fitch Ratings feltörekvő európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója az MTI-nek. A Fitch Ratings a hétfő esti londoni bejelentés szerint a kilátásrontással egy időben meg is erősítette a közepes befektetői, “BBB” szintű hosszú futamú devizaadósi osztályzatot, és a forintban kiadott hosszú lejáratú államadósság ennél egy szinttel jobb, “BBB plusz” besorolását.

A magyar adósosztályzatok a Fitch Ratings hétfői lépése után mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél – Fitch, Moody's Investors Service, Standard & Poor's – negatív kilátáson vannak. A Moody' ugyanakkor jelenleg elsőrendű “A3”-as szinten tartja nyilván a magyar államadósságot.

Biztos megmenekülnek a keleti bankok?
Annak nyomán, hogy a magyar bankrendszer többségi külföldi tulajdonban van, a külföldi anyabankok kijelentették, hogy folytatják helyi leányvállalataik támogatását, és a múlt héten az EBRD, az EIB és a Világbank 24,5 milliárd eurós kelet-európai támogatási csomagot állított össze, valamelyest távolabbivá vált annak közvetlen szükségessége, hogy az állam nyújtson pénzügyi támogatást a bankrendszernek. Azonban a globális pénzügyi környezet romlása növeli a bizonytalanságot a külföldi tulajdonos bankok támogatási képességével kapcsolatban, áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

Nincs stabilitás, gyenge a forint

A leminősítést a Fitch Ratings szerint ezért kellett meglépni, mert korábbi várakozásával ellentétben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által összehangolt pénzügyi védőcsomag egyelőre nem szilárdította meg a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást. A magyar és az európai gazdasági kilátások folytatódó romlása a magyar fizetési egyensúlyra és a valutára nehezedő nyomással együtt növeli annak kockázatát, hogy a magyar külső és közadósi profil a tavaly novemberi osztályzatrontás idején vártnál is nagyobb mértékben romlik, fogalmaz a hitelminősítő.

A Fitch 2008. november 9-én süllyesztette a közepes befektetői sávon belül egy fokozattal, “BBB plusz”-ról a jelenlegi “BBB”-re a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, és az elsőrendű “A mínusz”-ról “BBB plusz”-ra a hosszú futamú forintadósi besorolást. A hétfői kilátásrontáshoz fűzött elemzésében a hitelminősítő azt írta: a forint az euróhoz képest 34, a svájci frankhoz képest 47 százalékkal gyengébb a tavaly júliusi csúcspontnál. A kint lévő hitelek mintegy 70 százaléka devizaadósság; a háztartások adósságállománya elsősorban svájci frankban áll fenn. A forint gyengülése közvetlenül növeli a devizaadósok terheit, ami tovább rontja a növekedési kilátásokat, és növeli annak valószínűségét, hogy stresszhelyzet alakul ki a pénzügyi rendszerben.

A jövő is sötét

A hitelminősítő közölte, hogy becslése szerint a magyar hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben 4 százalékkal csökken – szemben az IMF-programban és az idei költségvetésben feltételezett 1 százalékos mínusszal -, és az akkorinál sokkal rosszabb gazdasági kilátások megnehezíthetik a 2,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítését.

A közadósság a Fitch szerint a GDP-érték 88 százalékára emelkedhet az idén a tavalyi 73 százalékról; ebben az előrejelzésben benne van a hitelminősítő azon feltételezése, hogy a magyar kormány igénybe veszi az IMF készenléti hitelkeretét. A meredek gazdasági lassulás és a forintgyengülés kedvezőtlenül hat az állam és a gazdaság egészének adósi dinamikájára, fogalmaz a hitelminősítő.

A cég becslése szerint a bruttó magyar küladósság 2008 végén a GDP-érték 99 százaléka volt, és a hitelminősítő azt jósolja, hogy ez a ráta 2009 végéig 129 százalékra emelkedik. Az elemzés szerint a jelentős IMF-csomag enyhítette a rövid távú költségvetési és külső finanszírozási aggodalmakat, jóllehet nem akadályozta meg a forint árfolyamgyengülését, és a Fitch nem zárja ki, hogy Magyarországnak szüksége lehet további nemzetközi segítségre.

Zuhanás a régióban
A kelet-európai EU-tagországok közül Románia és Lettország például már elvesztette befektetési besorolását; az előbbit mind a Fitch, mind a Standard & Poor's, az utóbbit az S&P nemrégiben a spekulatív “BB plusz” szintre sorolta vissza. Az EU-n kívüli térségi országok közül Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását a múlt héten a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető “CCC plusz” szintre süllyesztette a Standard & Poor's.

Újabb pofont kapott Magyarország

2008. november 17. hétfő - 19:24 / PP/MTI
  •    

Visszaminősítette egy fokozattal a magyar szuverén adósosztályzatot hétfőn a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása "kedvezőtlenül hat" a magyar gazdaságra.

Az S&P hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az eddigi “BBB plusz/A-2”-ről egy osztattal “BBB/A-3”-ra változik. A nemzetközi hitelminősítő egyben levette a magyar adósosztályzatokat a múlt hónap óta érvényben volt negatív kihatású megfigyelési listáról, és visszaállította a módosított besorolásokra a korábbi negatív kilátást.

Nemrég a Fitch Ratings is hasonló mértékű leminősítést jelentett be a magyar szuverén adósságra, de ez a hitelminősítő az addigi negatívról stabilra javította vissza a kilátást, levéve a napirendről a további osztályzatrontást.

A minap a Moody's Investors Service szintén rontotta a magyar adóskockázati osztályzatot, ez a cég azonban – “A3” besorolással – továbbra is elsőrendű adósi szinten tartja nyilván Magyarországot. Az S&P és a Fitch besorolásai közepes befektetői szintűek.