Trükkök az önéletrajzban: mire jó a karriercél?

2015. január 14. szerda - 20:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az álláskeresők igen gyakran hanyagolják el, vagy ugranak át rajta, pedig a CV egyik legfontosabb része a karriercél, és valóban aranyat érhet az előszűrésnél. Csak ne legyen 2-3 mondatnál hosszabb közhelyparádé. Amit a karriercél blokkról tudni érdemes.

Kép: Freestockphoto

Máig az önéletrajz „karriercél” menüpontja okozza szinte a legtöbb fejtörést az állásra pályázóknak. Sokan igazából nem is értik, miért van rá szükségük a cégeknek. „Egyértelmű, hogy azért pályázom meg a pozíciót, mert dolgozni szeretnék.” „Az erősségeim, a szakmai tapasztalataim az önéletrajzból vagy a személyes találkozáskor majd úgyis kiderülnek” – általában ilyen és ehhez hasonló gondolatmenettel igyekeznek lesöpörni magukról a problémát, és ha lehet, mindjárt ki is hagyni a CV-ből. (Nem véletlen, hogy harmincöt jelentkezésből csak egy jön össze…)

Amivel viszont nagy hibát követnek el az álláskeresők. Egyrészt a cégek és a HR-esek részéről a „karriercél” feltüntetése ma már alapértelmezett elvárás. Másrészt a röviden, tömören, konkrétan, összeszedetten megfogalmazott karriercél nemcsak az állásinterjú személyes blokkjára, hanem a legesélyesebb jelöltek közé is segíthet bejuttatni a pályázókat – írta a Monster.hu.

Segítség lehet az előszűrésben

„Képzeljük csak magunkat a toborzók, a HR-esek helyébe, akinek egy pozícióra gyakran 100–200 CV közül kell előszűrnie a legalkalmasabbnak tűnő jelölteket! Egyetlen pályázóra – ideális esetben – aligha jut több egy-két percnél. Ilyen szűkre szabott időkeretben nincs külön mód a pályázói motivációk, célkitűzések kisilabizálására. Így nagy szolgáltatot tesz a HR-esnek az a pályázó, aki már az önéletrajz elején két-három világos mondatban nyilatkozik a megpályázott állással kapcsolatos elképzeléseiről. Nem mindegy például, hogy eddig vakvágányon volt, szakmailag valami újat szeretne megvalósítani, esetleg a szakmájához fűződően más területre vagy éppen előléptetésre vágyik. Jól megfogalmazott karriercél esetén a HR-es is árnyaltabban tud kérdezni a jelölttől. Ideális esetben még az elérhető pozíciók közül is fel tud ajánlani egy testreszabottabb, előnyösebb pozíciót” – indokolja a „karriercél” meghatározásának szükségességét Pálfay Erzsébet HR-szakértő, karrier-tanácsadó.

Hét fotó, amit soha ne töltsünk fel profilképnek!
Habár virágkorát éli az önmagunkról készített fotók megosztása a közösségi oldalakon (selfiezés), a professzionális szakmai közösségekben, így például a LinkedInen jobb, ha alaposan megválasztjuk, milyen képet töltünk fel magunkról.

Ezeket a fordulatokat kerüljük

Ám a „karriercél” rubrikánál sem éppen célravezető a sablonosság. Sokan ugyan eljutnak eddig a menüpontig, de nem lépnek túl a paneleken. Az eredmény: az elvárt kereteknek formailag ugyan tökéletesen megfelelő, tartalmilag viszont használhatatlan infóözön. A „Célom, hogy egy jó csapat megbecsült tagja legyek” és hasonló formulák tehát kerülendőek.

Különösen hasznos, ha nem konkrét álláshirdetésre jelentkezünk

Ehelyett inkább ejtsünk például szót a kiszemelt szakmai irányvonalról, az előző szakmai tapasztalatokról, a nyelvtudásunkról, és osszunk meg akár dióhéjban információkat az aktuális élethelyzetünkről, így: „Szakmai jövőmet főként a marketing és a kereskedelem területén képzelem el. Felsőfokú angol- és némettudással rendelkezem. Előző, retail-es pozíciómban megalapozott kapcsolatrendszeremmel pályázok a pozícióra, nyugat-magyarországi költözéssel.” A megpályázott állás helyével kapcsolatos információkat különösen jó néven veszik a HR-esek. Spontán módon vagy épp álláshirdetés közzététele nélkül, a céges adatbázisba leadott álláspályázatok esetében is hasznos lehet már jóelőre megosztani az ilyen információkat. A HR a szakmai infók mellett azt is jó néven veszi, ha az álláskereső például megemlíti: Gödöllő 10 kilométeres vonzáskörzetében keres állást.

És ha a „karriercél” szavakba öntése esetleg gondot okozna: a legkönnyebb úgy megfogalmazni, mintha éppen egy mellettünk álló barátunkhoz intéznénk pár szót az álláskeresésről. Tapasztalat: ebben a helyzetben sokkal könnyebb lényegre törően összegezni, milyen szakmai előélettel, tapasztalatokkal rendelkezünk, mik az elképzeléseink, és mit is várunk a megpályázott pozíciótól.

NYOLC ALAPHIBA, AMIT A MOTIVÁCIÓS LEVÉLBEN ELKÖVETHETÜNK!
Az álláshirdetések sokak számára kellemetlen kísérőeleme a motivációs levél megírása, de ez a pályázat szerves részét képezi, ezért érdemes jól megírni. Megmutatjuk azt a nyolc legnagyobb hibát, amit ebben elkövethet egy pályázó!