Rövid távon megmenekült Magyarország

2008. október 29. szerda - 19:34 / PP-Összeállítás
  •    

Jelentős, pozitív hatása lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió 25,1 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagjának, amelyet Magyarország számára biztosít - vélik a gazdasági szereplők, és ezt támasztották alá a pénzpiacok is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy globális környezet még bizonytalan, és a magyar gazdaságban alapvető gondok várnak megoldásra.

A mentőöv hatására gyakorlatilag megszűnt Magyarország fizetésképtelenségének kockázata – fogalmazott Németh Dávid, az ING Bank Zrt. makrogazdasági elemzője. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint Magyarország elkerülte az államcsődöt, most a legfontosabb feladat a reformok kidolgozása és a kamatok csökkentése. Az IMF-csomagot a londoni feltörekvő piaci elemzők is  hangulatjavító tényezőnként értékelték. A londoni szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy a globális környezet még bizonytalan, és a magyar gazdaságban alapvető gondok várnak megoldásra. Az elemzők nem zártak ki további forintárfolyam-kilengéseket.

Az Országgyűlés szakbizottságai sorra mondtak igen a jövő évi büdzsé már újra módosított tervezetére, amely a szükségessé vált gazdasági reformlépéseket hivatott megalapozni. A konkrét lépéseket tartalmazó dokumentumot, amely a kormány és a Magyar Nemzeti Bank stabilizációs erőfeszítéseinek felsorolását teszi közzé, szerdán a Pénzügyminisztérium honlapján hozták nyilvánosságra. Összegzi azt a gazdaságpolitikai programot, amely a Magyarország szándékait tartalmazza. Ezt mutatta be a magyar fél a Nemzetközi Valutaalappal, az EU-val és a Világbankkal folytatott tárgyalásokon.

Amerika pulszban vár
Szerdán a Wall Street-i részvénykereskedés félidejénél a tőzsde DJIA indexe 1,4 százalékos, a Nasdaq piac composite mutatója 0,8 százalékos emelkedésben állt. Reggel vegyesen nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a kereskedés indításakor a tőzsde DJIA mutatója 8,68 ponttal nőtt, a Nasdaq piac mutatója 7,82 ponttal esett. Nagyjából egy óra múltán a DJIA 54,48 pont, 0,6 százalék, a Nasdaq mutató 5,72 pont, 0,35 százalékos emelkedésnél járt.

A piacokat optimista várakozás töltötte el, hogy a Fed meglépi a sokak által várt 50 bázispontos kamatcsökkentés az este. Más hírek is felhajtó erővel bírtak: a General Motors részvénye több mint 6 százalékot erősödött, miután jelentősebb akadályok hárultak el a GM és a Chrysler tervezett egyesülése elől. Az ipari blue chipekre átragadt a lelkesedés, például a Boeing részvény 3,4 százalékkal drágult, igaz, a vállalat rendelésállományának jelentősebb növekedéséről is jött hír.

Este végül megtörtént, amire mindenki számított: fél százalékponttal (50 bázisponttal) 1 százalékra csökkentette irányadó kamatát az amerikai Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága. A lépés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A Fed ezt megelőzően – a világ más nagy jegybankjaival összehangolva – október 8-án mérsékelte irányadó kamatát, fél százalékponttal, 1,50 százalékra.

Az euró az amerikai tőzsdenyitás idején 1,2949 dollárt ért, az amerikai tőzsdei kereskedés félidejénél 1,2887 dollárt. MTI

Nagy ugrás a tőke- és pénzpiacokon

A pozitív hírek hatására folytatódott a forint erőteljes erősödése az euróhoz képest szerdán a bankközi devizapiacon. Délután negyed ötkor 256,30/60 forint volt az euró árfolyama szemben a keddi 262,40/60 forinttal. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX szintén emelkedett. A BUX 1.654,30 pontos, 14,09 százalékos emelkedéssel, 13.399,05 ponton zárt szerdán. A vezető részvények árai emelkedtek, a keddi kereskedésben legnagyobb mértékben az OTP nyert, olyannyira, hogy többször is felfüggesztették a nagyarányú emelkedés miatt a bankpapír adásvételét. A magyar tőkepiac szárnyalását az Egyesült Államok, illetve a Nyugat-Európa tőzsdéinek kedvező hangulata is megalapozta : a német piacon kívül “tombolt” egész Nyugat-Európa, kiemelkedően emelkedett a párizsi, a milánói tőzsde indexe, és a kelet-európai tőzsdék közül Varsó is igen jól teljesített.

A szerdai The New York Times idézte a Julius Horváth közgazdászt, a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) adjunktusát, aki szerint a 25,1 milliárd dolláros nemzetközi hitelkeret támogatást nyújt majd a magyar gazdaságnak középtávon. A lap rámutatott, hogy a magyar részvények meglovagolták a nemzetközi segély hírét; a pénzügyi mentőöv összegének kihirdetése után a magyar részvények és a forint szárnyalni kezdett.

A befektető bizalomért

Az újság idézte Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját is, aki szerint az átfogó intézkedéscsomag erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását, és javítani fogja hosszú távú növekedési potenciálját. A főigazgató szerint a magyar csomag alkalmas a befektetői bizalom helyreállítására, valamint a magyar pénzügyi szférában az utóbbi hetekben tapasztalt feszültség csillapítására.

A fapados fel sem szállt
A világot sújtó pénzügyi válság már elérte a légi közlekedést: csődeljárást kezdeményezett maga ellen szerdán az izlandi Sterling Airways olcsó jegyű légitársaság, fizetésképtelenség miatt. Gépei már fel sem szálltak szerdán, ezért több ezer utas rekedt Európa-szerte a repülőtereken. A vállalat megszüntette működését Ferihegyen is. MTI

A pénzügyi válság hatásainak enyhítésére válságkezelési gazdasági programot készít az Európai Bizottság. Az élénkülést szolgáló, átfogó és részletes programot egy hónapon belül kidolgozzák. A testület így kívánja segíteni a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást az uniós tagországokban – jelentette ki José Manuel Durao Barroso elnök és Joaquín Almunia pénzügyi felelős szerdán Brüsszelben.

Közös sajtótájékoztatójukon azt is megerősítették, hogy a jelenlegi 12 milliárdról 25 milliárdra javasolják emelni a válságkezelésre elkülönített pénzkeretet, amelyből éppen szerdai bejelentés szerint Magyarország rendelkezésére áll 6,5 milliárd euró. Az uniós “kormány” illetékesei egyben ismét felkérték a tagországokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lakosság minél kevesebbet érezzen meg a nemzetközi pénzügyi válság hatásaiból.

BUX: 14 százalékos ugrás
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.654,30 pontos, 14,09 százalékos emelkedéssel, 13.399,05 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 27,86 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények jelentősen erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az MTI által megkérdezett elemzők véleménye szerint a hazai tőzsde szárnyalásának alapja az IMF, az Európai Unió és a Világbank Magyarországgal kötendő megállapodása részleteinek nyilvánosságra hozatala volt, emellett a BÉT folyamatai beilleszkedtek a kedvező a nemzetközi tőkepiaci hangulatba.

Izbéki Ottó, a Buda-Cash Brókerház elemzője elmondta: a keddi egyesült államokbeli értékpapír-piaci emelkedés megalapozta a szerdai európai tőzsdei hangulatot. A nyugat-európai tőzsdék szerdán kiemelkedő teljesítményt produkáltak. A magyar tőzsde nekilendülésének emellett meghatározó tényezője volt az, hogy napvilágot láttak az IMF-fel és az EU-val kötendő megállapodás részletei. A valutaalappal történő egyezség kihatott arra is, hogy nemcsak a tőkepiac szárnyalt, de a forint árfolyama is tovább erősödött.