Regionális együttműködés indul az önvezető autók fejlesztéséért

2018. március 25. vasárnap - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Magyar-osztrák-szlovén együttműködési megállapodást írtak alá, amely értelmében együttműködés indul önvezető autók fejlesztését segítendő, Zalegerszegen pedig tesztpálya is nyílik.

A pénteken megkötött egyezmény célja, hogy a résztvevők hatékonyan tudjanak együttműködni az intelligens mobilitási eszközök, a hálózatba kapcsolt, illetve önvezető járművek fejlesztésében és a működésükhöz szükséges kommunikációs, infrastrukturális rendszerek kiépítésében.

Árzuhanás jöhet az elektromos autóknál
Az elektromos autókból még világszerte kevés van, de egyre népszerűbbek lesznek, ahogy az automatizált járművek elterjedése is biztosra vehető. A villanyautók akkumulátorainak kapacitása növekedni fog a jövőben, az áruk pedig csökkenhet, 2030-ban pedig már az autók közel 50 százaléka alternatív hajtású lehet.

A szerződést magyar részről aláíró Varga Mihály szerint Magyarország jó adottságokkal bír e téren, hiszen a járműgyártás és az ágazathoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés, és az egyetemi tudásbázisok is a világszínvonalat képviselik. Továbbá a már folyamatban lévő beruházásainkkal és a megvalósítás alatt álló programjainkkal is készülünk a digitális gazdaságra való átállásra.

„Mindezek mellett célul tűztük ki azt is, hogy Magyarország a világon az elsők között vezesse be az 5G technológiát 2020 után” – ismertette a tárcavezető. „A járműgyártás fejlődésével párhuzamosan pedig elengedhetetlenné vált egy olyan tesztelési környezet kialakítása, amely lehetővé teszi a járművek komplex rendszerben való tesztelését, az új innovatív megoldások kipróbálását és a kutatás-fejlesztés támogatását.” Ehhez teremt jó alapot, hogy Zalaegerszegen valósul meg a világ egyik első, ezen belül Közép- és Kelet-Európa legelső önvezető-autó tesztpályája.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek