PI: Év végére lassulni fog a magyar gazdaság növekedése

2018. február 14. szerda - 10:00 / Zubor Zalán
  •    

Év végére lassulni fog a növekedés, a háztartások fogyasztása tovább bővül, a vállalatok számára továbbra is nehézséget jelent a munkaerőhiány és a bérnyomás – írja a Policy Agenda.

Idén is közzétette az idei éves előrejelzését, a Gazdasági Fejlődés Indexét a Policy Agenda. A PI szerint a gazdaság egésze 2018-ban várhatóan 4 százalékot bővülhet, ami a régiós növekedés átlaga. A beruházások üteme 2017 évi erőteljes emelkedése után 10 százalékra lassulhatnak. Az export bővülése a negyedik negyedévben tovább közeledett a kivitelhez, üteme fennmaradhat a következő időszakban is.

A gazdaság növekedése 2017 negyedik negyedévében gyorsabb volt az előző negyedéveknél. Az az ipari és az építőipari termelés (30 százalék közeli) valamint a kiskereskedelmi forgalom növekedése is erőteljesebb volt az év korábbi időszakánál. Az építőipari termelés azonban lelassul és az autóiparban is tovább tarthat az előző évek visszaesése, stagnálása. A gazdasági növekedést erősítik az emelkedő mértékben érkező EU-transzferek.

Nagy probléma a munkaerőhiány

A gazdaság egészében év végéig folytatódtak az első félévre jellemző kedvezőbb tendenciák és ez 2018 első felében nyilván fennmarad. Egyértelmű azonban, hogy a feltételezhető 3,8 százalékos gazdasági növekedés jórészt az EU támogatások hatása lesz. A beruházás által megalapozott növekedés a gyors a fogyasztás emelkedését is fenntartja.

Az előrejelzés szerint év végére erősödni fog a GDP-arányos államadósságunk az EU-támogatások hiányában, a mostani 2 százalék helyet 2,4 százalékra számítanak.

Növekedni fognak a vagyoni különbségek is, a háztartások átlagos jövedelmeit nézve inkább emelkedés várható. A bruttó keresetek 2017-ben igen gyorsan, mintegy 13 százalékkal nőttek, részben a minimálbér-emelés hatására. 2018-ban ez az emelkedés folytatódhat, a PI 8 százalékos növekedésre számít. Szerintük munkaerőhiány hatása továbbra is jelentős marad: az építőiparban a cégek kétharmadának, a szolgáltató és ipari vállalkozások pedig mintegy egyharmadának lehet ez komoly hátráltató tényező további működésükben.

Munkaerőhiány: fizetésemelés helyett leépítés?
A sok, fizetésemelést hangsúlyozó hír között olykor elveszik az a tény, hogy a munkáltatók NEM csak béremeléssel oldhatják meg a munkaerőhiányt. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy előbb-utóbb más utakat keresnek és ezzel a munkavállalók nem fognak jól járni – figyelmeztet szakértőnk.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor