Mit várhat idén a magyar szállodaipar?

2011. január 04. kedd - 10:41 / PP/MTI
  •    

Növekedésre számíthat az idén a magyarországi szállodapiac a BDO hotel és ingatlan tanácsadó társaság szerint. A szállodatulajdonosok joggal számíthatnak arra, hogy 2011-ben megáll az árak csökkenése, és a jövőben kevésbé kényszerülnek majd ezen a téren engedményekre.

A BDO keddi közleményében megjegyzi, hogy országos szinten már 2010-ben megállt a vendégéjszakák számának csökkenése, Budapesten pedig a tavalyi év első kilenc hónapjában már 4,6 százalékkal magasabb keresletet regisztráltak az előző év hasonló időszakához képest. Bár a vidéki szállodai szegmens lassabban reagál a pozitív gazdasági folyamatokra, a BDO előrejelzése az idei évre a teljes piac számára pozitív kilátásokat fogalmaz meg.

A KSH 2010 első három negyedévére vonatkozó adatai szerint megállt az előző időszakokat jellemző meredek zuhanás, miután 2007 és 2009 között átlagosan 10,3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Miközben az országos adat még enyhe, 0,3 százalékos visszaesést mutat, a piac harmadát képező budapesti szállodai szegmens már növekedésnek indult – írta a BDO.

A vidéki turizmus esetében ebben az időszakban még nem érezhetők a kedvező nyugat-európai trendek, vidéken a vendégéjszakák 1,3 százalékkal estek vissza, ám a négycsillagos kategóriában elért 14,6 százalékos növekedés már jórészt ellensúlyozta a három- és az ötcsillagos kategóriából jelentett 4,1 és 4,2 százalékos csökkenést.

Nem csökkennek tovább az árak

A BDO szerint a szállodatulajdonosok joggal számíthatnak arra, hogy 2011-ben megáll az árak csökkenése, és a jövőben kevésbé kényszerülnek majd ezen a téren engedményekre. Ha a kereslet növekedése tartósnak bizonyul, a jelenlegi túlkínálatot néhány éven belül kiegyensúlyozottabb kereslet-kínálati viszonyok válthatják fel.

A közlemény szerint a belföldi keresletet érezhetően élénkítheti, hogy az elemzők 2,5-3 százalékos GDP-növekedést várnak 2011-ben, emellett a 16 százalékos, egységes szja kulcs 2011. január 1-jétől történő bevezetése szintén pozitív hatást gyakorolhat a lakossági fogyasztásra.

EU-s elnökség és vásárlóerő

A nemzetközi keresletet Budapesten az üzleti klíma általános javulása mellett Magyarország uniós elnöksége is növelni fogja, ami a Magyarországra irányuló figyelem miatt az év második felében szintén további vendégéjszakákat generálhat majd a konferencia- és rendezvényszektorban (MICE – Meetings, Incentives, Conferences and Events) is. Az utóbbi két év visszaesése után a vállalatok ismét szembesülnek a konferencia-, szeminárium- és továbbképző rendezvények szükségességével, ezért a legnagyobb növekedés ezen a területen várható.

A vidéki szállodák teljesítménye jobban függ a hazai vendégek vásárlóerejének alakulásától és az üdülési csekk rendszerének módosításaitól. A szobafoglaltsági szintek stabilizálódását követően 2011-re és a következő évekre is enyhe, de folyamatos javulásra lehet számítani.

Vidéken a versenyképesség mellett a kiváló elérhetőség szintén fontos szempont. A szabadidős és a MICE szektorban fontos sikertényező Budapest és a természeti és épített környezet látnivalóinak közelsége, valamint a szolgáltatások minősége. A termálfürdők látogatói számára az úti cél hírneve, a víz gyógyhatása, valamint az egészségügyi személyzetbe vetett bizalom a legfőbb tényezők.

Gondban lehet Budapest
A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) álláspontja szerint tovább nehezíti a budapesti szállodák és turizmus eddig sem könnyű helyzetét az, hogy egyes fővárosi kerületekben megemelték az idegenforgalmi- és építményadót, ezért a szövetség a döntés felülvizsgálatát és egyeztetést javasol a témában. A szállodaszövetség hétfői közleményében hangsúlyozza: a szállodák, partnereik egy részével a 2011-es szobaárakban már 2010 nyarán megállapodtak, így nincs lehetőségük azokat az adóváltozások miatt megemelni, tehát a magasabb adókból származó többlet terheket kénytelenek átvállalni. Az MSZSZ szerint ezenkívül a Budapesten kialakult szállodai túlkínálat, Budapest versenyképességének elmúlt években bekövetkezett romlása miatt a fővárosi szállodák egyébként sincsenek abban a helyzetben, hogy a magasabb adók miatt áraikat emeljék.