Július 17-én kezdődnek az IMF tárgyalások

2012. július 06. péntek - 12:43 / piacprofit.hu
  •    

Elfogadta a jegybanktörvény módosítását a parlament. A jogszabály jelenlegi változata megfelel a nemzetközi szervezetek elvárásainak, így ez már nem lehet akadálya a tárgyalások megkezdésének az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az MNB-ről szóló törvény e változatában módosultak a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó szabályok: erre irányuló javaslat csak magyar vagy az uniós bíróság jogerős döntése után terjeszthető elő. Nem kell továbbá a Monetáris Tanácsnak megküldenie a napirendjét a kormánynak, és a kabinet képviselője nem vesz részt a testület ülésein.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken közölte, hogy július 17-én megkezdődnek a hivatalos tárgyalások a magyar kormány és Brüsszel, valamint az IMF képviselői között.

A kormány – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének tájékoztatása alapján – korábban azt közölte: a jegybanktörvény módosításának elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval. Mindezzel együtt az utóbbi napok fejleményei (elsősorban a 2013-as költségvetéshez benyújtott módosítások, illetve a tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti bankra) újabb aggályokat vethetnek fel a EU/IMF hitelkeretről szóló gyors megállapodás megszületésével kapcsolatosan.

A forint az új jegybanktörvény elfogadását követően az euróval szemben 287,1 forintról 286,4 forintig erősödött. A svájci frank jegyzése ebben az időben 238,45, a dolláré 231,23 forinton járt.