Könnyes búcsú a szabadkereskedelemtől?

2018. június 19. kedd - 14:31 / kfarkas
  •    

Újabb, összességében 200 milliárd dollárnyi importot érintő védővámot lengetett be Kínával szemben az amerikai elnök, mire Peking hasonló viszontválaszt helyezett kilátásba. Meddig durvulhat a kereskedelmi háború?

Alig egy héttel a botrányba fulladt G7-es csúcstalálkozó után, újabb, összességében 200 milliárd dollárnyi az Egyesült Államokba exportált kínai árura vonatkozó védővám kivetésével fenyegetőzött Donald Trump. Az amerikai elnök azután jelentette be a szankciók kiterjesztését, hogy Kína érdemben reagált a korábban Washington által kivetett 50 milliárdnyi kínai árut érintő védővámra és Peking is hasonló méretű áruforgalomra kivetett vámot jelentett be.

Az elnök legújabb vámfenyegetésére Kína hasonlóval reagált: a Népköztársaság szerint az Egyesült Államok zsarolásával megsértette a korábbi tárgyalásokon kialakult konszenzust, így Peking szerint Trump hasonló kínai vámokra számíthat az amerikai árukkal szemben. Ez pedig fájni fog az Egyesült Államok gazdaságának. A 200 milliárd dollárnyi tétel oda-vissza már jelentős részét (az Egyesült Államok esetén az egészet) lefedné a két ország áruforgalmának. 2017-ben az USA-ba irányuló kínai áruforgalom 505 milliárd dollárt tett ki, míg az amerikai export mintegy 130 milliárd dolláros volt a távol-keleti országba.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kereskedelem ilyen mérvű megnehezítése beláthatatlan következményekkel járhat a világgazdaság szempontjából, ráadásul nem lehetetlen, hogy a kölcsönös egymásra trompfolás miatt ördögi körbe kerül Kína és az Egyesült Államok, mivel egyik sem hagyhatja válasz nélkül a másik lépését. A helyzetet nehezíti, hogy Trump legszorosabb szövetségeseivel is összerúgta a port: nemrégiben az Európai Unióval, Mexikóval és Kanadával szemben is védővámokat vezetett be, amit a legfontosabb kereskedelmi partnerek hasonlóval viszonoztak.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború
Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború – különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja – az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

A gazdasági elemzők ugyan óvatosan fogalmaznak, de nem lehetetlen, hogy a globális gazdaság történelemben eddig példa nélküli fellendülését hozó szabadkereskedelem korszakának végét érjük. Ugyanakkor már most megindult az Egyesült Államok, mint kereskedelmi partner pótlására irányuló mozgolódás. Az Európai Unió és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi egyezmény, illetve az EU és Kanada, valamint a csendes-óceáni államok (kivéve természetesen az USA-t) gazdasági közeledése arra utal, hogy Washington az izolálódás felé halad, ami viszont a dollár világkereskedelemben betöltött szerepét kérdőjelezheti meg.

Bár még korai a vészharangokat kongatni, bizonyos jelek arra utalnak, hogy Donald Trump szűklátókörű lépései akár egy újabb gazdasági válság kialakulásához is elvezethetnek. A dollár szerepének átalakulása nemzetközi menekülődevizából a globális bizalom összeomlásával lassan elkerülhetetlennek látszik, a kérdés csak az, mi lesz helyette és hogyan megy végbe az átmenet. (Erről itt olvashat bővebben.)

Az hogy a kereskedelmi háború mennyire érintheti Magyarországot, egyelőre bizonytalan. Hazánk közvetlen kereskedelmi forgalma mindkét ország irányába jelentős, de a védővámok által kevésbé is érintett. Ugyanakkor közvetetten nagyon is fájhat nekünk az óriások birkózása: a legnagyobb partnerünk, az erősen exportorientált német gazdaság ugyanis súlyosan megérezheti a vámháborúk eldurvulását, ami óhatatlanul Magyarországra is begyűrűzik. Nem véletlenül adott ki a kereskedelmi háborúval kapcsolatban figyelmeztetést a Német kereskedelmi- és Iparkamara (DIHK). A konjunktúrafelmérések szerint már év eleje óta esnek a német vállalatok exporttal kapcsolatos várakozásai. Márpedig az export nélkül a német gazdasági teljesítmény visszaeshet, ezt pedig a magyar beszállítóik megrendeléseit is érintheti.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.