Egy különleges gazdasági korszak végéhez értünk

2018. április 21. szombat - 14:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Véget ér minden idők legnagyobb monetáris politikai kísérlete, miközben egyre erősebb a világban a nacionalizmus, megdöbbentő méretű az egyenlőtlenség, és a fiatalabb generációk széles köre küzd a kilátástalansággal – vélekednek a Saxo Bank elemzői a bank 2018 második negyedéves kitekintésében.

Az első negyedévről szóló jelentésében a Saxo Bank a pénzügyi piacokon kialakult buborékokat állította a középpontba, most pedig arra igyekszik figyelmeztetni a befektetőket, hogy a végéhez értünk egy, a korábbiakhoz nem hasonlítható ciklusnak. Ebben a ciklusban a központi bankok átvették a politikusoktól a döntéshozói szerepet, és az alacsony, illetve a negatív kamatok a mennyiségi könnyítéssel együtt – amely jóval hosszabb ideig tartott, mint ahogy azt a körülmények diktálták volna – jó kondícióban tartották a piacokat, de jelentkeztek a kevésbé kívánatos mellékhatások is.

A tőkepiacok jelenleg zombiszerű állapotban vannak, alacsony volatilitással és szélsőséges felülértékeltséggel minden eszközosztályban, miközben nem gyorsul a növekedés, nem nő a termelékenység, az egyenlőtlenség viszont egyre nagyobb. A Saxo Bank második negyedéves kitekintése lefedi a fő eszközosztályokat: a devizapiacot, az árupiacot és a kötvénypiacot, kitér a legfontosabb makrogazdasági témákra és a taktikai eszközallokációs modellre.

jöhet egy válság

Kép: Pixabay

Háborús készülődés

„A globalizált világgazdaság és különösen a központi bankok eszközvásárlási lépéseinek előnyei szinte teljes mértékbe azoknál halmozódtak fel, akik már vagyonosak voltak, miközben az átlagos gazdasági szereplők veszteségeket könyveltek el. Ezek a folyamatok vezettek a Brexithez és Trump színre lépéséhez. A hidegháború évtizedei után – amelynek a végén a kapitalizmus győzelmet aratott a kommunizmus felett – most új helyzet állt elő: a nacionalizmus küzd a globalizmussal. A nacionalizmus egyre nagyobb teret nyer, egyre több példát látunk arra, hogy belső problémákért külső erőket okolnak, legyenek azok a bevándorlók vagy a kereskedelmi partnerek. A kereskedelmi politikáról és protekcionizmusról szóló tárgyalások átváltottak kereskedelmi háborús készülődésbe” – vélekedett Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel
Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.

„Véleményünk szerint egy globális kereskedelmi háborúnak és a globalizáció soha nem látott fokának következményei túlmutatnak majd a gazdasági ciklusokon. Ami a kamatokat és a központi bankok politikáját illeti, valószínűleg éppen azt éljük meg, hogy vége van annak a 35 éves trendnek, amelyet a kamatok, azaz az pénz árának csökkenése jellemzett. Hogy a trendforduló jelentőségét érzékeltessük, álljon itt egy szám: a világban 237 billió USA-dollárnak megfelelő adósság halmozódott fel, miközben alig észrevehető a növekedés. Ezzel egy időben egy információtechnológiai forradalomnak is tanúi vagyunk, amelyben a technológiai vállalatok olyan méretű monopóliumokká váltak, amilyeneket utoljára a 19. században látott a világ. Ezek a monopóliumok erősebb adatgyűjtő-kapacitással rendelkeznek, mint a kormányok, ami egyenesen ijesztő. Ez most változik két EU-s kezdeményezéssel is: egyrészt az Adatvédelmi Rendelettel (GDPR), másrészt a technológiai vállalatokra kivetendő 4 százalékos forgalomarányos adóval. Ezek némileg átárazzák a technológiai szektort, mivel jobban meg lesz adózva a növekedés, és többet kell költeni egy költségelemre” – hangsúlyozta Jakobsen.

Ahogy a jelenlegi gazdasági ciklus végére érünk, egyre fontosabb szemponttá válik a tőke értékének megőrzése. De mit tegyünk ennek érdekében? Az egyik módszer a taktikai eszközallokáció: egy stratégiai szempontok szerint felépített portfólió elemeinek a portfólión belüli súlyát a ciklus folyamán a piaci feltételeknek megfelelően változtatjuk – a hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk azokat az eszközosztályokat, amelyek egy ciklus különböző szakaszaiban jobban teljesítenek.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború
Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború – különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja – az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

„A jelenlegi negatív hitelimpulzus és a rendkívül nagy adóssághalmazt tartalmazó pénzügyi rendszer mellett a kisebb események is nagy bizonytalanságokat eredményezhetnek a piacon. Egy esetleges kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között megnövelné a kamatfelárakat, ami lassulást eredményezne a gazdaságban, mivel emelkednének a vállalatok finanszírozási költségei” – vélte Anders Nysteen, pénzügyi elemző.

Csökken a hitelimpulzus

Ahogy beléptünk 2018 második negyedévébe, a kiegyensúlyozott növekedés reménye egyre halványul. A világgazdaság veszített lendületéből (a globális beszerzési menedzserindex 16 hónapos mélységbe került), és több jel is arra utal, hogy lassulás fenyegeti az Egyesült Államok gazdaságát. Gazdasági mutatók egész sora, kezdve a Saxo Bank által igen kedvelt hitelimpulzustól a hozamgörbén keresztül a hitelkártyacsődök számáig mind egy irányba mutatnak: az Egyesült Államok gazdasága recesszió előtt áll.

Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző szerint a pénzügyi szektoron kívüli hitelezés, így a vállalati hitelezés legfrissebb adatai alapján minden okunk megvan arra, hogy azt higgyük, fogyóban van az eladósodottság csökkentésének és a monetáris politika normalizálásának lendülete. „Egy oly mértékben eladósodott gazdaságban, mint az Egyesült Államok, a hitelnek kulcsszerepe van a növekedés szempontjából. Egyre nagyobb a távolság a piac optimista várakozásai és a gazdasági mutatók jelzései között, és ez nagy kockázatot jelent a befektetők számára. Ezek a mutatók azt mondják, hogy az Egyesült Államok a végére ért a jelenlegi gazdasági ciklusnak – ez még így önmagában nem meglepő –, és közeleg a recesszió, amelyet Trump gazdaságpolitikája nem lesz képes elhárítani” – mondta.