Kellemetlen meglepetés, hogy kevesebbet költöttünk

2016. december 05. hétfő - 14:05 / PP/MTI
  •    

Az elemzőket negatív meglepetésként érte a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékos szerény növekedése, amely elmarad a 4,3 százalékos piaci várakozásoktól és a 4,8 százalékos tíz havi átlagtól. Mivel a háztartások fogyasztása döntően meghatározza a gazdasági növekedés alakulását, óvatosabban tekintenek a negyedik negyedéves GDP-növekedés elébe. 

ember elszálló pénzzel

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ratch0013

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentése szerint októberben 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta 40 hónapja nőtt éves összehasonlításban, de január óta az októberi volt a legalacsonyabb növekedés.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom dinamikája hosszú idő után okozott újra érdemi negatív meglepetést. Az előzetes adatokból az kiderül, hogy általánosságban csökkent a vásárlói kedv. Az üzemanyag kereskedelemben vélhetően az áremelkedés játszhatott meghatározó szerepet, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem tekintetében a tavalyi magas bázis.  A negyedik negyedéves gazdasági teljesítményre vonatkozó első adat tehát kedvezőtlen lett, és amennyiben a héten megjelenő ipari teljesítményről szóló adatközlés is gyengélkedésre utal, akkor könnyen lehet, hogy az ING várakozásának megfelelően valóban alacsonyabb sebességben ragadt a gazdaság az év utolsó hónapjaiban. „Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni egy adatból mindenesetre ez alátámasztja az ING jelenleg pesszimistának tűnő, 1,9 százalékos negyedik negyedéves GDP-előrejelzését” – vélekedett a szakember.

Gyúrna a magyar: nem stadion kell, hanem fitneszterem
Bár a statisztikák szerint a szabadidejükben a magyarok leginkább tévét néznek, és marginális a sport szerepe, a K&H programjának adatai szerint azonban a fitneszterem a harmadik legnépszerűbb olyan vállalkozás, amit a lakosok szeretnének a környékükön. A szavazatok alapján több mint 800 ilyen teremre lenne országszerte szükség.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy a kiskereskedelmi értékesítés októberi 2,6 százalékos növekedése elmarad a 4,3 százalékos elemzői konszenzustól és a Takarékbank 4,6 százalékos prognózisától. Mindhárom fő termékkörben lassult a növekedés. A legerőteljesebben pedig az üzemanyag-értékesítés üteme fékeződött le, amiben előrehozott vásárlások is szerepet játszhattak. A jövedéki adó októberben bevezetett emelése miatt, aki tehette, szeptemberben többet tankolt az átlagosnál az októberi tankolások kárára. Ezt az átmeneti jelenséget leszámítva a lassulás kicsit tompítja a negyedik negyedévi háztartási fogyasztás növekedési ütemével kapcsolatos várakozásokat. Ugyanakkor a karácsonyi vásárlások jóval meghaladhatják a tavalyit, így a 2 százalékos, vagy azt egy kicsit meg is haladó GDP-növekedés idén továbbra is reálisnak látszik. Jövőre pedig a jelentős bérkiáramlás várható, ami a kiskereskedelmi forgalom alakulásában is komoly mértékben látható lesz majd.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint mindhárom fő komponens növekedési üteme jelentősen lassult és az idei éves átlagos tempó alá esett. A leglátványosabb lassulást az üzemanyag-fogyasztás mutatta. Az Erste elemzőjének feltételezése szerint novemberben és decemberben visszatérhet a 4 százalék közelébe a növekedési ütem, hiszen a munkaerőpiac továbbra is rendkívül feszes és a bérnövekedés üteme reálértéken számítva is jelentős. Annak ellenére, hogy októberben megingott a kiskereskedelem bővülésének tempója, az Ersténél továbbra is arra számítanak, hogy a háztartások fogyasztása adja a GDP-növekedés gerincét az idei utolsó negyedévben és jövőre is.

Okostelót, drónt és tévét hoz a Jézuska
Idén karácsonyra a korábbinál nagyobb méretű tévéket és okostelefonokat, valamint egyre nagyobb tudású drónokat vásárolnak majd sokan itthon – ez következtethető ki az adatokból. A statisztikákból az is látszik, hogy az okos készülékek térhódítása minden fronton töretlen: jól fogynak az okosórák, fitneszpántok és wifis kamerák kedvező árú modelljei is.