Juncker nálunk is bevezetné az eurót

2017. szeptember 13. szerda - 12:15 / kfarkas
  •    

Felgyorsítaná a közös pénzeszköz bevezetését mindent tagállamban, így Magyarországon is az Európai Bizottság elnöke, valamint Bulgária és Románia belépésével tovább növelné a schengeni övezetet is.

Mint azt korábban közöltük, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, közös gazdasági-pénzügyminiszteri posztot hozna létre az Európai Unióban. A közös pénzügyhöz azonban elengedhetetlen, hogy a most még nemzeti devizát használó országok, Lengyelország, Csehország, Magyarország, stb. – is belépjenek az eurózónába, méghozzá a lehetőségekhez képest minél gyorsabban. Ennek elősegítésére egy euró-felkészülési alapot hozna létre, amely szakmai és pénzügyi segítséget nyújtana a közös pénzt bevezető országoknak. Mint azt az EB elnöke kiemelte, Dániát és az Egyesült Királyságot kivéve minden csatlakozó tagállam szerződésben vállalta, hogy bevezeti az eurót – véleménye szerint ennek most jött el az ideje.

Juncker évértékelő beszédében az Európai Parlamentben arról is szólt, hogy ki kell terjeszteni a schengeni övezetet Bulgáriára, Romániára – és ha teljesíti a feltételeket, Horvátországra is.

Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker

forrás: youtube.com

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte: támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja “túl izgalmasnak”.

Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. “A Brexit nem minden és nem Európa jövője” – mondta.

Jöhet a magyar euró
A nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Varga Mihály erről még egy tavalyi interjúban beszélt.