Juncker nálunk is bevezetné az eurót

2017. szeptember 13. szerda - 12:15 / kfarkas
  •    

Felgyorsítaná a közös pénzeszköz bevezetését mindent tagállamban, így Magyarországon is az Európai Bizottság elnöke, valamint Bulgária és Románia belépésével tovább növelné a schengeni övezetet is.

Mint azt korábban közöltük, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, közös gazdasági-pénzügyminiszteri posztot hozna létre az Európai Unióban. A közös pénzügyhöz azonban elengedhetetlen, hogy a most még nemzeti devizát használó országok, Lengyelország, Csehország, Magyarország, stb. – is belépjenek az eurózónába, méghozzá a lehetőségekhez képest minél gyorsabban. Ennek elősegítésére egy euró-felkészülési alapot hozna létre, amely szakmai és pénzügyi segítséget nyújtana a közös pénzt bevezető országoknak. Mint azt az EB elnöke kiemelte, Dániát és az Egyesült Királyságot kivéve minden csatlakozó tagállam szerződésben vállalta, hogy bevezeti az eurót – véleménye szerint ennek most jött el az ideje.

Juncker évértékelő beszédében az Európai Parlamentben arról is szólt, hogy ki kell terjeszteni a schengeni övezetet Bulgáriára, Romániára – és ha teljesíti a feltételeket, Horvátországra is.

Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker

forrás: youtube.com

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte: támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja “túl izgalmasnak”.

Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. “A Brexit nem minden és nem Európa jövője” – mondta.

Jöhet a magyar euró
A nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Varga Mihály erről még egy tavalyi interjúban beszélt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor