IMF-hitel: mi készen állunk

2012. május 02. szerda - 10:45 / PP/MTI
  •    

Magyarország készen áll az IMF-hitel tárgyalásra, a menetrendről még meg kell állapodni - mondta Fellegi Tamás, az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Fellegi bízik abban, hogy május közepéig tisztázni tudják, milyen menetrend szerint, milyen tematikával, és hogyan legyenek a tárgyalások. Nagy kérdés, hogy a nyári szünet hogyan fog "belecsúszni" ebbe a folyamatba – jegyezte meg. A tárca nélküli miniszter nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy még a nyáron megállapodás szülessen, de életszerű lenne az ősz is – tette hozzá. "Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt, én az őszt mondanám valószínűbbnek" – fogalmazott Fellegi Tamás.

A hitel nagyságával kapcsolatban a tárca nélküli miniszter elmondta: a szaksajtóban megjelent 10-20 milliárd euró közötti nagyságrend tág keret, ami többé-kevésbé lefedi a különböző lehetőségeket – szerinte a hitel a kettő között lesz. Megjegyezte: ennek érdeminek kell lennie, hogy a piacok számára a megfelelő üzenetet juttassa el, viszont nem lehet túl nagy sem, mert az zavarba ejtő lehet. Fellegi Tamás megismételte: Magyarország elővigyázatossági hitelre jelentkezett be, az Európai Unió döntése is elővigyázatossági pénzügyi csomagról beszél. A tárgyalások elején elővigyázatossági hitelről ülnek le tárgyalni – mondta. (A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására.)

Minél gyorsabban, annál jobb
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az általa képviselt mintegy hatezer vállalat sikerességének szempontjából meghatározó jelentőségűnek tartja, hogy az IMF/EU-tárgyalások gyorsak és eredményesek legyenek. Az MGYOSZ "régóta hangsúlyozza, hazánk finanszírozási problémáinak hosszú távú megoldása érdekében elengedhetetlen, hogy megállapodás jöjjön létre Magyarország, valamint az Európai Bizottság és az IMF között" – olvasható a szervezet közleményében.