Hét éve nem volt ilyen ígéretes őszkezdet

2014. november 03. hétfő - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

Immár sorozatosan tizenöt hónapja bővülésről szóló hírek érkeznek a magyar gazdaságból. Az októberi adatok alapján 2007 óta nem voltunk ilyen kedvező helyzetben.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által számított Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada szeptemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenöt hónapja tart már a bővülés.

Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. november – 2013 októbere között eltelt évhez képest. A 2014. október havi index 2,2 százalékponttal magasabb a szeptemberi értéknél (52,7). Október összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az októbereké 52,0). Az elmúlt három évben az októberi átlag azonban 51,2 pont volt. Az idei érték a legmagasabb októberi érték 2007 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben kilencszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvankét hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

GKI: negatív fordulat kezdődik a gazdaságban
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint 2014 őszétől negatív fordulat kezdődik a gazdaságban, fokozatosan fékeződik a növekedés, az adóváltozásokról és a költségvetésről kiderülő valódi információk miatt romlani fognak a gazdasági várakozások.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, és az ütem erősebb lett. Az idei októberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hét hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség tizedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme enyhült válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenhat hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb októberi.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében részben hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenhetedik hónapja.

Ebben a hónapban alumínium, liszt és papír kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést. Hiányt cellulóz, fa csomagolóanyag (hőkezelt fa) és zöldség nyersáru esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink cukor és réz esetében.

EGY KICSIT SÖTÉTEBB A JÖVŐ – DE MÉG MINDIG FÉNYES
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 3,5 százalékos eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést.