Háborús előkészületek a részvénypiacokon

2019. május 23. csütörtök - 10:28 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség további várható fejleményei miatt a befektetőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az amerikai vállalatok mekkora kitettséggel rendelkeznek a kínai viszonylatban.

Az Apple várhatóan már rövid időn belül megszenvedi a Huawei-ellenes intézkedések miatti kínai megtorlást – az Apple bevételének kb. 20%-a származik Kínából, ez 2018-ban 52 milliárd dollár volt. De számos nagy amerikai cég jelentős kitettsége mellett egész iparágak is megéreznék a kereskedelmi háború nyomán a globális ellátási láncban keletkező zavarokat, leginkább a félvezetőgyártás, az autógyártás, a szállítás, az acélipar, a vegyipar és az elektronika.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Kínának egy különleges fegyvere is van a konfliktusban: az ázsiai ország felügyeli a világ ritkaföldfém-iparának 85%-át. A ritkaföldfémek kritikus fontosságúak az elektronikában és a hadi eszközök egyes típusainál (pl. precíziós fegyverek, GPS-berendezések). Minden bizonnyal ezzel van összefüggésben az is, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a héten bejelentette, hogy amerikai ritkaföldfém-bányászati cégekkel együtt közösen termelőüzemet létesítenek az Egyesült Államokban.

Az offshore kínai jüan (CNH) gyengülése a dollárral szemben részben ellensúlyozhatja az

Tovább durvul Trump vámháborúja
Miután közel látszott a megegyezés, új csúcshoz érkezett az amerikai–kínai vámháború. Donald Trump elnök már azzal is fenyegetett, hogy megállapodás híján amerikai cégek kivonulnak Kínából.

amerikai vámok miatti károkat, és az USD/CNH fel is ugrott 7,0000 közelébe, amelyet sokan Peking toleranciaküszöbének tartanak. Az amerikai vámemelések következtében az USD/CNH könnyen 7,0000 fölé kerülhet, és ez komoly hatással lenne a pénzpiacokra. A részvénypiacok valószínűleg eséssel reagálnának erre a fejleményre, a japán jen pedig sokat profitálna belőle. A részvények súlya a portfóliókban várhatóan változni fog, és megnőhet az opciók szerepe is a részvénypiac esetleges hirtelen mozgásainak fedezésére.

A feltörekvő piacok részvényei közel 10%-ot gyengültek az elmúlt 4 hétben, és az amerikai-kínai viszony várható alakulásának ismeretében ez a trend folytatódhat – ennek megfelelően sok befektető igyekszik most csökkenteni a feltörekvő piaci részvények súlyát a portfóliójában.