Tovább durvul Trump vámháborúja

2019. május 14. kedd - 14:17 / piacesprofit.hu
  •    

Miután közel látszott a megegyezés, új csúcshoz érkezett az amerikai–kínai vámháború. Donald Trump elnök már azzal is fenyegetett, hogy megállapodás híján amerikai cégek kivonulnak Kínából.

Több hónapos tárgyalások után úgy tűnt, kialakult a megállapodás a két ország kereskedelmi vitájában, és hamarosan aláírják a megállapodást. A legutóbbi, washingtoni tárgyalási forduló után azonban Trump váratlanul bejelentette: miután a kínai fél visszalépett a kialkudott megegyezés egyes pontjaitól, elrendelte: további 300 Mrd dollár értékű kínai árura vetnek ki a korábbi 10 százalék helyett 25 százalékos vámot. Korábban már 50 Mrd dollár értékű árufajtákra róttak ki büntetővámokat.

depositphotos.com

Kép: depositphotos.com

Amint az várható volt, Peking azonnal hasonló intézkedéssel reagált. Június 1-től 60 Mrd dollár értékű, Kínába irányuló amerikai exportra vezetik be, illetve emelik fel a vámokat, 10, 20 és 25 százalékig. A rendszabály választ jelent „az Egyesült Államok egyoldalú, protekcionista eljárására”, közölték kínai részről, azzal: „Remélik, hogy Amerika a kölcsönös tisztelet alapján visszatér a kétoldalú gazdasági együttműködéshez”. Kína egyébként nem cáfolta, hogy módosított korábbi álláspontján, mondván: a megállapodást még nem írták alá, így változtatásnak nincs akadálya.

Trump – szokása szerint – éles hangú Twitter-üzenetben kommentálta a fejleményeket, és súlyos

Újabb adok-kapok az amerikai vámháborúban
Az EU 11 milliárd eurós büntetővámokkal fenyegeti az Egyesült Államokat, Trump elnök az európai autókra kivetett további vámokkal jöhet az éleződő kereskedelmi háborúban.

következményekkel fenyegette meg Kínát. Szerinte „nagyszerű” megállapodás küszöbén álltak, amelytől azután a másik fél visszalépett. Ha viszont nincs megegyezés, „amerikai vállalatok arra kényszerülhetnek, hogy kivonuljanak, és más országokba települjenek, ami nagyon súlyosan érintené Kínát”.

Az amerikai elnök előtt áll még a lehetőség, hogy a kínai behozatal fennmaradó, 325 Mrd dolláros részére is védővámokat vessen ki. Ez kiterjedne az elektronikus termékekre. Amint a Morgan Stanley bankház jelezte: ez például azt jelentené, hogy 160 dollárral többe kerülnének Amerikában a túlnyomórészt Kínában készülő iPhone-ok. Míg Trump folytonosan arról beszél, milyen előnyösek a vámok Amerikának, hiszen azokat Kína fizeti, még amerikai kormányszakértők is emlékeztetnek: a vámok kivetése mindkét felet sújtja.

2018-ban az USA kínai exportjának értéke 121 Mrd dollár volt, míg Kína 540,3 Mrd dollár értékben szállított Amerikába. Trump fő célja az óriási amerikai deficit leszorítása.