Újabb adok-kapok az amerikai vámháborúban

2019. április 15. hétfő - 14:20 / piacesprofit.hu
  •    

Az EU 11 milliárd eurós büntetővámokkal fenyegeti az Egyesült Államokat, Trump elnök az európai autókra kivetett további vámokkal jöhet az éleződő kereskedelmi háborúban.

Amerikai részről azzal vádolják az uniót, hogy az Airbusnak nyújtott állami támogatásokkal megsértették a versenyszabályokat. Ugyanakkor a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) nemrég végleges állásfoglalásában leszögezte: a Boeingnek adott állami szubvenciók ügyében már 2011-ben benyújtott európai kifogásokat még nem maradéktalanul orvosolták. Ezzel az EU elvileg jogot kapott büntetővámok kivetésére, de azok összegének megállapítása 2020-ig késhet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Trump-kormány mintegy 11 milliárd dollár értékben állított össze listát európai termékekről, amelyekre különvámot vethet ki. Ezek között szerepelnek repülőgép-alkatrészek, sajtok, borok és gépipari termékek – nyilván a céllal, hogy ily módon a legnagyobb európai gazdaságokat károsítsák. A hasonló összegű tervezett európai különvám-listán többek között helikopterek, a Microsoft Xboxa, fitneszkészülékek, dohány, vodka, fagyasztott rák szerepel.

Tartani lehet attól, hogy Trump elnök a lista hírére visszatér korábbi fenyegetéséhez, hogy európai autókra is különvámot vet ki, ami igen érzékenyen érintené a gyártókat. Az elnök kereskedelmi miniszterének korábbi véleményére támaszkodik, mely szerint az európai kocsik importja „veszélyezteti a nemzetbiztonságot“ – ez pedig lehetőséget ad az elnöknek a vámok 90 napon belüli bevezetésére. Ez a határidő május közepén jár le.

Élelmiszerek is a vámháború áldozatai lehetnek
Tovább éleződik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és az EU között: Washington az Airbus állami támogatása miatt 11 milliárd dollár értékben kíván vámot kivetni uniós exporttermékekre.

A Washingtonnal a nyitott kérdésekről való tárgyalást Franciaország sokáig ellenezte azzal, hogy Trump elnöksége idején amúgy sem lehet dűlőre jutni.

(Forrás: Bloomberg, Die Welt)