Élelmiszerek is a vámháború áldozatai lehetnek

2019. április 09. kedd - 17:07 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Továbbéleződik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és az EU között: Washington az Airbus állami támogatása miatt 11 milliárd dollár értékben kíván vámot kivetni uniós exporttermékekre.

Az amerikai kormány kereskedelmi megbízottja listát tett közzé az európai árukról, amelyet védővámokkal kívánnak sújtani. Repülőgép-ipari gyártmányok és alkatrészek mellett szerepelnek a listán sajtok, olívaolaj, narancs, halak.

pixabay.com

Kép: pixabay.com

Amerikai vélemény szerint a 11 milliárd dolláros összeg megfelel annak a kárnak, amelyet az Airbus illegális állami szubvencionálása évente jelent. Washington a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kérte a büntetővámok kivetését, és azt reméli, hogy a testület döntőbírósága eleget tesz a kérelemnek. A jogi vita 15 éve folyik, s a Trump-kormány véleménye szerint „elérkezett a cselekvés ideje”.

Melyik ujjamat harapjam? Európa továbbra is kereskedne Iránnal
Németország, Nagy-Britannia és Franciaország klíring-intézményt hozott létre, hogy európai cégek az amerikai tilalom ellenére kereskedhessenek Iránnal. Washington ellen-rendszabályokkal fenyeget.

Az Európai Unió ugyancsak keresetet nyújtott be a WTO-nál, amelyben szintén annak állami támogatása miatt támadja a Boeinget, az Airbus vetélytársát. A WTO illetékes testülete fellebbezés után márciusban végleges döntésben mondta ki, hogy a Boeing, bár korábban ettől eltiltották, továbbra is tiltott támogatásokat élvez. Ez utat nyit az európai keresetnek, amelynek összegét Brüsszel még nem jelölte meg.

(Forrás: Die Welt)