Melyik ujjamat harapjam? Európa továbbra is kereskedne Iránnal

2019. február 04. hétfő - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország klíring-intézményt hozott létre, hogy európai cégek az amerikai tilalom ellenére kereskedhessenek Iránnal. Washington ellen-rendszabályokkal fenyeget.

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2015-ben állapodtak meg Iránnal arról, hogy felfüggesztik az ország elleni szankciók legnagyobb részét, ha Teherán lemond atombomba gyártásáról. Donald Trump amerikai elnök tavaly felmondta a megállapodást azzal, hogy Irán nem tartja magát vállalt kötelezettségéhez, továbbra is atomfegyver fejlesztésén dolgozik.

földgömb vállalkozó

Kép:Pixabay

Trump állítását mind szövetségesei, mind az ENSZ Nemzetközi Atomügynöksége cáfolta és az uniós országok folytatni kívánják kereskedelmüket Iránnal. Mivel az amerikai tilalom miatt ez dollárban nem lehetséges, a német, a francia és a brit kormány megállapodott, hogy Instex-SAS néven pénzügyi klíring-intézményt hoznak lét létre. Az iráni exportőrök árujának (például az olajnak) értékét jóváírják számlájukon s ebből a követelésből fizethetnek az európai ipari termékekért, élelmiszerekért, gyógyszerekért.

Elmaradhat a vámháború, de Trump követelése teljesíthetetlen
Az Európai Unió kész tárgyalni az Egyesült Államokkal vámcsökkentésekről, de azokban az amerikai mezőgazdasági termékekre kivetett vámokról nem lehet szó.

Mindenesetre nyitott kérdés, mikor kezdi meg működését a rendszer és tud-e majd működni egyáltalán. Amerika EU-nagykövete ugyanis máris jelezte: az uniós országoknak választaniuk kell, hogy országával kereskednek-e vagy Iránnal. Vannak aggodalmak Brüsszelben a tekintetban is, hogy az iráni kérdés tovább terhelheti az Egyesült Államokkal amúgy is feszült viszonyt. Federica Mogherini, az EU külügyi megbízottja ugyanakkor üdvözölte a megállapodást és úgy vélte, hogy az nem veszélyezteti a transzatlanti kapcsolatokat.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)