Elmaradhat a vámháború, de Trump követelése teljesíthetetlen

2019. január 21. hétfő - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió kész tárgyalni az Egyesült Államokkal vámcsökkentésekről, de azokban az amerikai mezőgazdasági termékekre kivetett vámokról nem lehet szó.

Ezt jelentette be Cecilia Malmstrom, az EU mezőgazdasági biztosa. Az amerikai fél kezdeményezett tárgyalásokat arról, hogyan csökkentsék a kétoldalú kereskedelemben jelentkező nagy európai többletet, amely 2017-ben csaknem 120 mrd. eurót tett ki.

Célkeresztben - Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A többlet harmada az európai autók importjából származik – azokra Donald Trump elnök 10 százalékos vámot kíván kivetni, ami súlyos terhet jelentene az európai autógyáraknak.

Komoly kockázatokat rejt Trump kiszámíthatatlansága
Az elemzői konszenzus szerint idén a világgazdasági növekedés lassulni fog, azonban a mindennapokban ez még nem válik érezhetővé. Ugyanakkor több olyan kockázati tényező van, amelyek közül bármelyik okozhat a vártnál nagyobb mozgást a pénzpiacokon.

Az amerikai fél a terv elejtésének viszonzásul azt szeretné, ha szabad utat kapnának az EU-ban mezőgazdaságuk biotechnológiával készült termékei, mint a hormonokkal kezelt marhák húsa és génmódosított takarmánnyal táplált állatokból készült termékek. Ezt Brüsszel határozottan elutasítja, mivel azok forgalmazása az EU-ban általában tiltott.

(Forrás: The New York Times)