Folytatódó eljárás, késlekedő megállapodás, gyengülő forint

2012. március 09. péntek - 09:42 / PP/MTI
  •    

Az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében, a jegybank és a bírák függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól, jelentették be szerdán délben Brüsszelben. A Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal. Londoni elemzők már ma reggeli elemzéseikben jelezték, hogy a hitelmegállapodás az EU-val és az IMF-fel késik, ami a forintot gyengíteni fogja. A kormány közleményben üdvözölte, hogy az Európai Bizottság az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni.

kk
Viviane Reding és Olli Rehn, az Európai Bizottság igazságügyi, illetve gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökei
Fotó: EU

Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján bejelentették: a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárások közül kettőben – az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára – áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek. Ugyanígy további információkat kérnek a bírói függetlenség ügyében, amelyben nem indították meg a kötelezettségszegési eljárást, csupán tisztázó információkra vonatkozó igényüket jelentették be. A Bizottság az új állásfoglalást még szerdán eljuttatja a magyar kormánynak, amelytől mind a négy ügyben választ vár.

Magyarországnak további kötelezettségvállalásokat kell tennie

Az Európai Bizottság január 17-én indította meg Magyarország ellen az eljárásokat. Egy hónapot adott a válaszadásra, most pedig a határidőre beérkezett magyar válaszokra reagált. Az uniós eljárásrend értelmében ha a brüsszeli bizottságot nem elégíti ki az indoklással alátámasztott véleményére adott tagállami válasz sem, akkor az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető. Most, a második szakaszban – az ügyek sürgető voltára hivatkozva – szintén egy hónapot adnak Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal.

A kormány örül
A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni – közölte a miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő az MTI-vel. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány szerdán jóváhagyta, és még a nap folyamán megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak – tudatta közös közleményben Szijjártó Péter és Giró-Szász András.

A brüsszeli testület szerint az az ígéret, hogy meg fogják változtatni a központi bank függetlenségét befolyásoló magyar jogszabályt, választ ad „néhány kulcsfontosságú aggályra". Most arra van szükség, hogy testet öltsenek, tényleges új jogalkotásban igazolódjanak ezek a magyar kötelezettségvállalások. Emellett Magyarországnak további kötelezettségvállalásokat kell tennie, és további pontokat kell tisztáznia. „A Bizottság e pótlólagos bizonyítékok és tájékoztatás függvényében fog dönteni a további lépésekről.

Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök üdvözölte, hogy Magyarország kész kijavítani a központi bankra vonatkozó jogi szabályozást. „Mindazonáltal világos kötelezettségvállalásokra és bizonyítékra van szükségünk, például olyanra, ami törvénytervezetben tükröződik. A levelünkre érkező válasz alapján fogunk dönteni arról, hogy folytatjuk-e vagy sem a kötelezettségszegési eljárást" – mondta Rehn a jegybanki függetlenség témájában, amely bár jogi kérdés, nem Viviane Reding, a Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke, hanem az ő portfóliójába tartozik Brüsszelben.

Most arra van szükség, hogy
testet öltsenek, tényleges új jogalkotásban igazolódjanak
a magyar kötelezettségvállalások.

Ugyanakkor „a Bizottságnak még mindig vannak aggodalmai az igazságszolgáltatást érintő intézkedésekkel és az ország adatvédelmi felügyelőjének függetlenségével kapcsolatban" – olvasható a Brüsszelben írásos formában is közzétett tájékoztatásban. Viviane Reding úgy nyilatkozott: Magyarország választ adott néhány jogi aggályra, „de továbbra is súlyos kérdéseink vannak az EU-jog esetleges megsértését illetően". Az alelnök e tekintetben a bírói tevékenység felső korhatárára és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó szabályozást emelte ki. „Most, hogy a Bizottság átlépett a kötelezettségszegési eljárás második szakaszába, lényeges, hogy a magyar hatóságok gyorsan választ adjanak a Bizottság jogi aggályaira. Valódi változtatásokat szeretnék látni a szóban forgó jogszabályokat illetően" – fogalmazott Reding.

Mikor kezdődhetnek
az EU/IMF-tárgyalások?
 Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal. Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a feltételek közé tartozik azon tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások „tettekre fordítása”. „Jogi szövegekre van szükség, menetrendre van szükség az érintett szabályozások hatályba lépéséhez, és további magyarázatra van szükség a jegybankelnök javadalmazását illetően is” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a Bizottság szerdán a jegybank függetlenségével összefüggő kötelezettségszegési eljárásban nem lépett tovább.

Romló kilátások, több forduló

A várhatóan többfordulós, időigényes tárgyalások miatt a harmadik negyedévre tolódhat ki az új IMF/EU-program indulása, a megegyezésig eltelő időben pedig a forint valószínűleg széles – a gyengébbik végén 300 forint/euró feletti – árfolyamsávban mozog majd – jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők.

A magyar kormány és az EU közötti nézetkülönbségek feloldása, a tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek teljesítése „csak az első fázis" a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai szerint, akik megerősítették azt a várakozásukat, hogy a programról szóló hivatalos tárgyalások „nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. Így jelenleg azzal számolnak, hogy az IMF/EU-program végrehajtása „a legjobb esetben" a harmadik negyedévben kezdődhet, ami a City elemzői közösségében az eddigi legborúlátóbb időpont-előrejelzés. A ház szakértői változatlanul úgy vélik, hogy a kormány megállapodásra törekszik egy elővigyázatossági jellegű hitelcsomagról, ám lehetséges tartják, hogy a tárgyalásoknak csak a forint újabb gyengülése ad majd lendületet. A Barclays Capital közgazdászai a következő hónapokra 290-305 forint/eurós árfolyamsávot valószínűsítettek elemzésükben.

A befektetők előbb-utóbb biztosan felteszik
a kérdést, hogy Magyarország esetében miért tart hónapokig a megállapodás elérése,
mert egy IMF-egyezség általában néhány hét alatt megköthető.

A magyar piacokat mostanáig az euróövezeti adósságpiaci kondíciók és a kockázati környezet javulása segítette a Barclays Capital szerdai londoni elemzése szerint, valamint az abba vetett befektetői bizalom, hogy a kormány végül megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal az új programról. Emellett a magyar gazdaság növekedési jelzőszámai is jobbak a vártnál. Ebben a környezetben a forint erősödött, a kötvényhozamok csökkentek, és terven felül sikerült forintkötvényeket kibocsátani. Ezek a fejlemények enyhítették azt a nyomást, amely a kormányra nehezedett az IMF/EU-megállapodás gyors elérése végett.

Forintárfolyam
Bár az euró a hét elején még 288 forint környékén járt, szerda délután meghaladta a 297 forintot is. A Portfolio.hu szerint kedden a legtöbb piacon kisebb pánik alakult ki, a feszültség ma délelőtt fokozatosan oldódott, ez azonban csak reggel tudott kis forinterősödést kiváltani, majd újabb gyengülési hullám következett, ami az EU/IMF-tárgyalások sikerével kapcsolatos növekvő pesszimizmussal függ össze.

A magyar kormány „még egy kicsit tárgyal" az EU-val

A jelenlegi forintárfolyam mellett a magyar kormány nem kíván „bármilyen áron" egyezségre jutni az EU-val és a valutaalappal, és „csak piaci kényszer" gyorsíthatná a megállapodás megkötését Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója szerint. Ash szerdán összeállított értékelésében úgy vélekedik, hogy amíg a forint a mostani árfolyamok közelében mozog, a kormány valószínűleg lát mozgásteret arra, hogy „még egy kicsit tárgyaljon" az EU-val, mielőtt megállapodna vele a hivatalos tárgyalások megkezdéséről. Azonban a befektetők előbb-utóbb „biztosan felteszik a kérdést", hogy Magyarország esetében miért tart hónapokig a megállapodás elérése, mert egy IMF-egyezség általában „néhány hét alatt megköthető".

Lehetséges, hogy a tárgyalásoknak csak a forint újabb gyengülése ad majd lendületet.

Más nagy londoni házak sem számítanak a második negyedév előtt az IMF/EU-megállapodás megszületésére. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői legutóbbi értékelésükben úgy vélekedtek, hogy „piaci stressz hiányában a jelek szerint lanyhultak a gyors megállapodást célzó magyar erőfeszítések". A cég szerint ezért „valószínűtlennek tűnik", hogy június előtt létrejön az új IMF/EU-egyezmény. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai minapi előrejelzésükben szintén azt közölték, hogy az IMF/EU-program elfogadását legkorábban a második negyedév végére várják.

Lázár: végre van határozott magyar képviselet Brüsszelben
„Brüsszelben ahhoz szoktak hozzá nyolc éven keresztül, hogy egy puhány ország puha vezetői tárgyalnak, most pedig végre van egy határozott magyar képviselet Brüsszelben" – mondta kedden Lázár János, a Fidesz  frakcióvezetője a közszolgálati televíziók reggeli műsorában a Bloomberg amerikai hírügynökség tudósítása szerint.  „A kormány nagyon helyesen teszi, hogy határozottan lép föl" – tette hozzá frakcióvezető. A vitás kérdések egy része az Európai Bíróság elé fog kerülni – mondta Lázár az Európai Bizottságnak a kötelezettségszegési eljárásokról szóló szerdai döntéséve kapcsolatban.  Az EU-val fennálló viták miatt a magyar kormány egyelőre nem tudta megkezdeni a tárgyalásokat a 27-ekkel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról a pénzügyi segélycsomagról, amelyet Budapest novemberben kért – emlékeztetett a Bloomberg. A hírügynökség kitért arra is, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa hétfőn Brüsszelben újságírók előtt úgy fogalmazott, „pontatlanok” azok a válaszok, amelyeket a magyar kormány írásban elküldött az EU-bizottságnak a kötelezettségszegési eljárás keretében feltett kérdésekre.